5.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalToni Greblă despre măsurile de desfășurarea a alegerilor prezidenţiale şi parlamentare

Toni Greblă despre măsurile de desfășurarea a alegerilor prezidenţiale şi parlamentare

Guvernul a aprobat joi un set de măsuri pentru desfăşurarea „în bune condiţii” a alegerilor prezidenţiale şi parlamentare.

Preşedintele AEP, Toni Greblă, a declarat, despre întârzierea rezultatelor finale la alegerile din 9 iunie şi o posibilă repetare a situaţiei la prezidenţiale şi parlamentare. Alegerile prezidenţiale şi parlamentare, desfăşurate separat, nu prezintă un asemenea grad de înverşunare, ca la locale.

El a explicat că rezultatele vor fi la BEC luni, după alegeri şi probabil miercuri vom avea şi rezultatul definitiv în primul tur de scrutin.

Preşedintele AEP a declarat, după şedinţa de Guvern, despre întârzierile şi neregulile de la scrutinul din 9 iunie, de la alegerile locale şi europarlamentare, că alegerile locale au un anume specific şi întotdeauna s-au terminat cu câteva luni după bune, el precizând că a alegerile din 2020 s-au publicat după vreo şase luni de zile, rezultatul definitiv al alegerilor, întrucât a fost o problemă pe la Moldova Nouă.

”Acum am întârziat şi noi cu publicarea rezultatului definitiv oficial al alegerilor, în principal pentru situaţia de la Costineşti, care se putea prelungi. Spre fericirea noastră nu s-a prelungit”, a subliniat Greblă.

Alegerile se vor termina în duminica fiecărui tip de alegeri la ora 21:00

Preşedintele AEP a mai spus că ”alegerile prezidenţiale şi parlamentare, desfăşurate separat, nu prezintă un asemenea grad de înverşunare, ca la alegerile locale, astfel încât întotdeauna până la mijlocul săptămânii care urmează după data alegerilor, rezultatele definitive vor fi şi comunicate”.

”Vreau să vă spun că, spre exemplu, pentru alegerile prezidenţiale, rezultatele vor fi la Biroul Electoral Central – luni, după alegeri. Probabil miercuri, vom avea şi rezultatul definitiv în primul tur de scrutin. Şi identic, la al doilea tur de scrutin. În mod similar se vor petrece lucrurile şi pentru alegerile parlamentare, care înseamnă două buletine de vot pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat, cu relativ puţini competitori politici, mai uşor de numărat, mai uşor de rezolvat.”, a mai spus Toni Greblă.

Şeful AEP a mai arătat că ”în ţară, alegerea, alegerile se vor termina în duminica fiecărui tip de alegeri la ora 21:00, cu posibilitatea de a fi prelungit, dacă există oameni în apropierea secţiei de votare, iar în străinătate, vor fi la unele tururi de scrutin, de vineri după-amiază, sâmbătă şi duminică, la al doilea tur, numai sâmbătă şi duminică”.

Autoritatea a început recrutarea și instruirea de noi membri

Toni Greblă susține că autoritatea a început recrutarea și instruirea de noi membri. 25.000 de experți electorali vor fi desemnați în secțiile de votare la alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an, potrivit acestuia.

Președintele AEP a susținut joi la Guvern că în prezent Corpul experților electorali are aproximativ 35.000 de persoane, dar a admis că există o fluctuație de personal, motiv pentru care „nici nu se terminaseră bine alegerile locale şi am început instruirile, recrutările de noi experţi electorali, de obicei cu profesie juridică.”.

AEP a constatat erori la completarea proceselor verbale de consemnare a rezultatelor alegerilor locale

Șeful AEP spune că e nevoie de o pregătire mai bună a acestora, deoarece la alegerile locale au existat anumite erori.

  • „Această operaţiune de recrutare a noi membri ai Corpului Experţilor Electorali va continua, iar pregătirea lor profesională sper să fie un pic mai bine făcută, în aşa fel încât ei să înţeleagă principalele activităţi pe care le au să le desfăşoare în timpul alegerilor, pentru că acum ce am constatat că la completarea proceselor verbale de consemnare a rezultatului alegerilor au existat erori, erori justificate uneori din cauza oboselii, a unei atmosfere care nu era tocmai propice activităţii în unele secţii de votare, uneori chiar a ignoranţei sau a neştiinţei unora dintre membrii, din experţii electorali”, a declarat Toni Greblă.

Autoritățile nu dispun în acest moment de suficienți experți electorali care să conducă secțiile de votare pentru alegerile prezindențiale și parlamentare din acest an, după ce peste 3.300 de persoane s-au retras în acest an din Corpul experților electorali. Drept urmare, pentru a evita blocajele instituționale, administrative sau financiare, Guvernul vrea să adopte prin OUG mai multe măsuri de maximă urgență.

Citește și: După câţi ani de muncă se iese la pensie în Europa

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS