29.5 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaTeatrul Național “Marin Sorescu” la Festivalul International Shakespeare de la Gdansk, Polonia

Teatrul Național “Marin Sorescu” la Festivalul International Shakespeare de la Gdansk, Polonia

Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova a reprezentat România la prestigiosul Festival Shakespeare de la Gdansk, Polonia.

Este un eveniment care a marcat debutul Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025. În cadrul festivalului, trupa craioveană a prezentat cu succes spectacolul “Hamlet”, în regia lui Declan Donnellan. Este o producție rafinată care a primit aclamații atât din partea publicului, cât și a criticilor de specialitate.

Reprezentațiile au avut loc la finalul lunii iulie și au fost primite cu entuziasm de publicul polonez, fiind apreciate pentru interpretarea deosebită a actorilor și pentru regia inovatoare. Prezența la acest festival a fost posibilă datorită sprijinului Institutului Cultural Român și al Ministerului Culturii, cu participarea distinsă a președintelui ICR, Liviu Jicman, respectiv a secretarului de stat, Diana-Ștefana Baciuna, care au subliniat importanța colaborării culturale între România și Polonia.

Criticii au lăudat prestația actorilor

Critica de teatru poloneză a lăudat interpretarea profundă și inovatoare a piesei-fanion a lui Shakespeare, evidențiind în mod special performanțele actorilor Vlad Udrescu (în rol titular), Raluca Păun (Polonius) și Ramona Drăgulescu (Gertrude). Presa poloneză a elogiat montarea regizorului britanic: “Spectacolul lui Donnellan este cu adevărat remarcabil. Gândit cu precizie, realizat și jucat excelent.” (Tomasz Domagalla, blogul Festivalului Shakespeare, Gdansk), în vreme ce un alt cronicar a concluzionat scurt: “o capodoperă a teatralității!”.

De asemenea în perioada 26-29 iulie, Gdańsk Forum a găzduit o instalație artistică specială, pusă la dispoziție de Naționalul craiovean, oferind vizitatorilor o călătorie virtuală în lumea ultimei capodopere a lui William Shakespeare, “Furtuna”.

Instalația Shakespeare Dimensions, o bogăție de senzații vizuale și sonore

Instalația Shakespeare Dimensions a surprins publicul cu o bogăție de senzații vizuale și sonore, inspirate de celebra piesă a lui Shakespeare. Vizitatorii s-au cufundat într-o lume unde granițele dintre magie, natură și tehnologie s-au estompat, oferind o perspectivă neobișnuită asupra operei faimosului autor englez.

Evenimentul a fost un succes răsunător, atrăgând câteva sute de oameni care au venit să descopere magia teatrului într-o formă modernă și captivantă.

Revenirea Naționalului craiovean la prestigiosul festival de la Gdansk (ultima prezență data din anul 2012, cu un spectacol de Silviu Purcărete) a consolidat relațiile culturale dintre cele două națiuni și a pus în valoare talentul și creativitatea artiștilor români pe scena internațională, contribuind la promovarea culturii românești la nivel mondial.

Citește și: (VIDEO) Dolj: Cercetat după ce a condus băut și fără permis

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS