4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMăsuri la carierele miniere pentru ridicarea cotei de cărbune de către mii de angajați

Măsuri la carierele miniere pentru ridicarea cotei de cărbune de către mii de angajați

Administrația Complexului Energetic Oltenia a alocat bugetul necesar pentru reparații la sistemele de cântărire a cărbunelui din subunitățile miniere. Se are în vedere reparația la cântarul pod basculă pentru vehicule rutiere de 60 de tone de la Unitatea Minieră de Cariere Jilț, subunitatea minieră Jilț Sud. Va fi efectuată și verificarea metrologică. Bugetul este de peste 45.000 de lei. De asemenea, se are în vedere reparația cântarelor tip basculă, respective cântar basculă auto disponibil la Unitatea Minieră de Cariere Motru, în cadrul Sectorului de la Lupoaia. Bugetul este de peste 31.000 de lei. Reparațiile de urgență vor fi executate, începând cu prima decadă a lunii august. Din cauza problemelor la instalațiile de cântărit, au fost probleme în ceea ce privește ridicarea cotei de cărbune de către salariații care au depus cereri în acest sens. Sunt mii de persoane care au dreptul la cota de cărbune. Aceasta este de 10 tone, la prețul de producție cu posibilitatea suplimentării cu 2 tone, însă la un preț mai mare.

Cota de cărbune se acordă până la finalul anului

A fost aprobat Regulamentul pentru distribuirea cotei de cărbune către angajați. Prețul stabilit este de 129,8 lei. Pentru tot ce va depăși 10 tone, prețul va fi de peste 198 de lei. Cererile pentru cota de cărbune s-au putut depune până pe 31 iulie. Ridicarea cotelor de lignit se va face până pe 29 noiembrie. Sunt în total 9 puncte de încărcare. Transportul intră în sarcina angajaților. Cota de cărbune este acordată în baza Contractului Colectiv de Muncă, negociat între sindicatele și administrația Complexului Energetic Oltenia. Peste jumătate dintre angajați au depus solicitări scrise. Fiecare salariat a primit o cantitate de 10 tone de lignit. Acesta trebuie să fie utilizat numai pentru încălzirea în perioada de iarnă și nu trebuie să fie vândut. În acest sens, angajații sunt obligați să completeze o declarație pe propria răspundere că nu vor valorifica lignitul primit de la Complexul Energetic Oltenia sub prețul pieței.

Plătesc în rate

Cărbunele primit de la Complexul Energetic Oltenia va fi achitat în patru rate salariale. Pe lângă cele 10 tone prevăzute în mod normal, se va putea solicita o cantitate de încă 2 tone, însă la prețul stabilit pentru terți, nu la cel preferențial. Cota de cărbune este inclusă în salariul de bază. Conform sindicatelor, nu poate fi oferit cărbune la prețul de producție, dat fiind faptul că poate fi considerat un ajutor. Prin urmare, se aplică impozitarea legală și prețul va fi puțin mai mare decât cel de producție.

Citește și: Ce spune CEO despre utilajele distruse de un mal de pământ prăbușit la Cariera Pinoasa

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS