Un judecător din SUA a hotărât că Google a acționat ilegal pentru a-și zdrobi concurența și a menține monopolul asupra căutării online și a publicității aferente.
Decizia de referință de luni este o lovitură majoră pentru Alphabet, compania-mamă a Google, și ar putea remodela modul în care giganții din tehnologie fac afaceri.
Google a fost dat în judecată de către Departamentul de Justiție al SUA în 2020 pentru controlul asupra a aproximativ 90% din piața de căutare online.
Este unul dintre numeroasele procese care au fost intentate împotriva marilor companii de tehnologie, în timp ce autoritățile antitrust americane încearcă să întărească concurența în industrie.Acest caz a fost descris uneori ca reprezentând o amenințare existențială pentru Google și pentru proprietarul său, având în vedere dominația sa asupra afacerii de căutare și publicitate online.
Nu este încă clar cu ce sancțiuni se vor confrunta Google și Alphabet ca urmare a deciziei. Amenzile sau alte remedii vor fi decise într-o audiere viitoare.
Alphabet intenționează să facă recurs
Guvernul a cerut „o restructurare” – care ar putea, cel puțin teoretic, să însemne destrămarea companiei, potrivit BBC.
În decizia sa, judecătorul districtual american Amit Mehta a spus că Google a plătit miliarde pentru a se asigura că este motorul de căutare implicit pe smartphone-uri și browsere.
„Google este un monopolist și a acționat ca unul pentru a-și menține monopolul”, a scris judecătorul Mehta în avizul său de 277 de pagini.
Alphabet a spus că intenționează să facă recurs împotriva deciziei.
„Această decizie recunoaște că Google oferă cel mai bun motor de căutare, dar concluzionează că nu ar trebui să ni se permită să-l punem la dispoziție cu ușurință”, se arată în comunicatul companiei.
Nici o campanie nu e mai presus de lege
Procurorul general al SUA Merrick Garland, cel mai mare procuror al țării, a salutat decizia drept o „victorie istorică pentru poporul american”.
„Nici o companie – oricât de mare sau de influentă – nu este mai presus de lege”, a spus Garland, ieri, într-o declarație. „Departamentul de Justiție va continua să aplice cu fermitate legile noastre antitrust”.
Autoritățile federale de reglementare antitrust au intentat alte procese în curs împotriva companiilor Big Tech – inclusiv Meta Platforms, care deține Facebook, Amazon.com și Apple Inc – acuzându-le că operează monopoluri ilegale.
Google plătește de obicei peste 10 miliarde de dolari pe an către stat
Hotărârea de luni vine după un proces de 10 săptămâni la Washington DC, în care procurorii au acuzat Google că cheltuiește miliarde de dolari anual pentru Apple, Samsung, Mozilla și altele pentru a fi preinstalat ca motor de căutare implicit pe platforme.
SUA au spus că Google plătește de obicei peste 10 miliarde de dolari pe an pentru acest privilegiu, asigurându-și accesul la un flux constant de date despre utilizatori care i-au ajutat să-și mențină poziția pe piață.
Făcând acest lucru, au spus procurorii, alte companii nu au avut oportunitatea sau resursele de a concura în mod semnificativ.
„Cea mai bună mărturie pentru asta, pentru importanța valorilor implicite, este carnetul de cecuri al Google”, a argumentat avocatul Departamentului de Justiție Kenneth Dintzer în timpul procesului.
Motorul de căutare Google este un mare generator de venituri pentru companie, aducând miliarde de dolari datorită în mare parte publicității afișate pe paginile sale de rezultate.
Un alt dosar împotriva companiei se va judeca în septembrie
Avocații Google au apărat compania spunând că utilizatorii sunt atrași de motorul lor de căutare pentru că îl consideră util și că Google investește pentru a-l îmbunătăți pentru consumatori.„Google câștigă pentru că este mai bun”, a spus avocatul Google, John Schmidtlein, în timpul discuțiilor finale de la începutul acestui an.
Schmidtlein a mai susținut în timpul procesului că Google se confruntă în continuare cu o concurență intensă, nu doar din partea firmelor generale de motoare de căutare, cum ar fi Bing de la Microsoft, ci și a site-urilor și aplicațiilor mai specializate pe care oamenii le folosesc pentru a găsi restaurante, zboruri aeriene și multe altele.
În hotărârea sa, judecătorul Mehta a concluzionat că a fi motorul de căutare implicit este „un imobil extrem de valoros” pentru Google.
„Chiar dacă un nou intrant ar fi poziționat din punct de vedere al calității pentru a licita pentru neplata la expirarea unui acord, o astfel de firmă ar putea concura doar dacă ar fi pregătită să plătească partenerilor o cotă de venit de miliarde de dolari”, a scris judecătorul Mehta.
Un alt dosar împotriva companiei de tehnologie din cauza tehnologiei sale de publicitate este programat să fie judecat în septembrie. În Europa, între timp, Google a fost amendat cu miliarde în cazuri de monopol.
Citește și: Craiovenii care au bătut un cuplu pentru un loc de parcare, condamnaţi cu suspendare