Angajații din două subunități miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor beneficia de transport. Una din acestea este Cariera Minieră Jilț Sud.
Se are în vedere închirierea de autovehicule de transport mixt, persoane și materiale, cu șofer pentru Unitatea Minieră de Cariere Jilț. Bugetul aprobat de către conducerea companiei energetice este de peste 712.000 de lei. Vehicule de transport cu deservent vor fi asigurate, începând de luna viitoare, la Cariera Minieră Jilț Nord și la cariera Minieră Jilț Sud.
Conform Complexului Energetic Oltenia este necesar transportul cu autovehiculele solicitate presupune transportul personalului, a sculelor necesare intervențiilor, la punctele de lucru zilnic desfășurat la 1-3 schimburi, în cadrul programului de lucru zilnic de 5-7 zile pe săptămână. Contractul se va întinde pe 5 luni.
O anchetă fără rezultat
La Complexul Energetic Oltenia s-au promis investiții consistente acum mai bine de un an și jumătate, când la o carieră minieră din companie a avut loc un accident de muncă soldat cu 3 mineri morți. Polițiștii și procurorii fac și acum anchetă în dosarul penal deschis anul trecut imediat după producerea evenimentului și în care se insistă în continuare cu expertizele. De amintit că Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj a deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă în cazul accidentului tragic de la Cariera Jilț Sud, din Complexul Energetic Oltenia. Cercetările sunt coordonate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru.
Ce spune IPJ Gorj
„La data de 17 ianuarie, Secția 3 Poliție Rurală Motru a fost sesizată cu privire la producerea unui eveniment în incinta Carierei Jilț Sud, din localitatea Mătăsari. La nivelul IPJ Gorj, s-a constituit echipa operativă formată din polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului Criminalistic, Poliției Municipiului Motru și Secției 3 Poliție Rurală Motru, care s-au deplasat la fața locului, pentru efectuarea cercetării.
Din primele cercetări efectuate, polițiștii au stabilit faptul că astăzi, în jurul orei 13:30, un bărbat, de 51 de ani, angajat al unei societăți comerciale, în timp ce conducea o autoutilitară în incinta Carierei Jilț, în care erau transportați angajați ai carierei miniere, a pierdut controlul autoutilitarei la trecerea peste un pod amenajat peste benzile transportoare, răsturnându-se la o diferență de circa 3 metri de sol“.
Trei persoane au murit
Polițiștii au stabilit faptul că, în interiorul autoutilitarei, la momentul producerii incidentului, pe lângă muncitori, se mai aflau și două tuburi metalice de acetilenă. În urma evenimentului, a rezultat rănirea a nouă persoane și decesul a trei bărbați, de 29, 38, respectiv 48 de ani. Conducătorul auto a fost transportat la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale, urmând să îi fie recoltate probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neluarea și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”, conform IPJ Gorj.
Ce spune Burduja despre carierele de cărbune
Un adevărat dezastru a avut loc recent la o altă carieră minieră a CEO. Este vorba de cariera minieră Pinoasa, unde un mal de pământ a acoperit 4 utilaje mari. Din fericire, nu au fost persoane afectate.
Autoritățile au părerile împărțite în privința mineritului. În timp ce la nivel declarativ se spune că mai este nevoie de energia pe bază de cărbune până la implementarea de investiții noi, în realitate procesul de închidere este continuat.
„Evident că România are nevoie de cărbune şi că, dacă doreşte să renunţe la aceste grupuri în procesul de tranziţie verde, trebuie să pună ceva în loc. Securitatea energetică a românilor nu este negociabilă. Aşa cum am spus de multe ori public, avem nevoie de studiul de adecvanţă al Transelectrica pentru a putea discuta pe baza unor cifre şi argumente concrete cu Comisia Europeană. Studiul este în pregătire la nivelul Transelectrica pentru procedura de achiziţie publică“, a spus ministrul Energiei.
La Işalniţa este prevăzută o nouă centrală pe gaz
Ministrul Burduja spune că la Işalniţa este prevăzută o nouă centrală pe gaz, de 850 MW, o investiţie de 560 de milioane de euro, din care peste 200 de milioane reprezintă banii nerambursabili din Fondul pentru Modernizare.
„Contractul de proiectare şi execuţie este deja în faza de licitaţie publică şi anticipăm semnarea contractului până la finalul acestui an, cu termen de punere în funcţiune până la sfârşitul anului 2027. Astfel, gazul românesc va produce energie sigură în bandă, cu emisii mai mici de CO2, la un preţ competitiv”, a afirmat ministrul Energiei.
Totodată, Burduja a precizat că, în curând, vor începe probele la grupul V de la Rovinari, investiţie pe care autorităţile o doresc finalizată până în luna septembrie a acestui an. Cu toate acestea, un document intern al Transelectrica prevede ca din 2026 să nu mai existe energie pe bază de cărbune în țara noastră.
Citește și: Și ITM Gorj a început verificări la Cariera Pinoasa