18.4 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDouă sceptre ale lui Nicolae Ceauşescu, scoase la licitaţie în Franţa

Două sceptre ale lui Nicolae Ceauşescu, scoase la licitaţie în Franţa

Autorităţile române au dat de urma a două dintre sceptrele lui Nicolae Ceauşescu. O casă de licitaţie din orasul german Nurnberg le-a scos la vânzare în Franţa, în luna mai a acestui an. Ministerul Culturii a sesizat imediat autorităţile, care au deschis un dosar penal.

Sceptrul prezidențial și cel de comandant suprem al armatei erau scoase la licitație în Franța, cu un preț de pornire de 20.000 de euro, respectiv, 15.000.

Bunurile au fost retrase de la comercializare, iar autorităţile române fac acum demersuri pentru a le aduce în ţară.

Cele două sceptre au o istorie surprinzătoare. În ziua în care Nicolae Ceauşescu devenea preşedinte ales de Marea Adunare Naţională a Republicii Socialiste România, Ştefan Voitec, politician comunist român la acea vreme, şi preşedintele Marii Adunări Naţionale i-a înmânat eşarfa tricoloră şi sceptrul prezidenţial.

Mulţi s-au întrebat atunci ce caută un sceptru în mâinile unui preşedinte. Chiar Salvador Dali i-a trimis o telegramă prin care îl felicita ironic pentru acest gest. Comuniştii nu au prins sarcasmul şi au publicat mesajul chiar în ziarul Scânteia.

Al doilea sceptru i-a fost oferit lui Nicolae Ceauşescu când a devenit comandant suprem al Forţelor Armate. După Revoluţie, urma celor două sceptre s-a pierdut şi se credea că au fost confiscate de revoluţionari.

Poliția nu are niciun suspect, iar faptele s-au prescris, între timp.

Citeşte şi: Persoană decedată în incendiul izbucnit la o fabrică de furnir din judeţul Brăila 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS