-0.5 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCombaterea hărțuirii sexuale în Universități, pe masa Guvernului

Combaterea hărțuirii sexuale în Universități, pe masa Guvernului

Petițiile anonime privind cazurile de hărțuire sexuală ori morală nu se vor mai clasa, ci vor fi analizate de o persoană responsabilă sau de o Comisie de primire și soluționare a acestor cazuri. Comisia va trebui să sesize de îndată organele de urmărire penală dacă se constată fapte de natură penală, potrivit unui proiect de lege, aflat miercuri în analiză pe masa Guvernului.

Proiectul de lege vizează modificarea și completarea articolului 7 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluționare a petițiilor și a fost scos în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării.

Prin prezentul proiect de lege se urmăreşte completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/2002, în sensul instituirii următoarelor reglementări, notează Hotnews:

  • Petițiile anonime sau cele în care nu sunt menționate datele de identificare a petiționarului și care se referă la cazuri de hărțuire pe criteriu de sex ori de hărțuire morală nu se clasează ci sunt supuse analizei persoanei responsabile sau, după caz, Comisiei de primire și soluționare a cazurilor de hărțuire, în conformitate cu metodologia privind prevenția și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex, precum și a hărțuirii morale.
  • Dacă în urma analizării petițiilor rezultă comiterea unor fapte prevăzute de legea penală, de hărțuire sexuală, agresiune sexuală sau folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, persoana responsabilă, sau, după caz, președintele Comisiei de primire și soluționare a cazurilor de hărțuire are obligația sesizării de îndată a organelor de urmărire penală, în condițiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare.
  • Metodologia privind prevenția și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex, precum și a hărțuirii morale se va aproba prin hotărâre a Guvernului, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Proiectul de lege, inițiat după cazurile de hărțuire sexuală de la SNSPA

În nota de fundamentare a proiectului de lege se menționează că actul a fost elaborat „având în vedere cazurile punctuale de hărțuire sexuală din mediul universitar, din ultima perioadă”.

„În acest sens s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Educației, Ministerului Justiției, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Afacerilor Interne, Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați, Secretariatului General al Guvernului şi ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației, în vederea promovării unei intervenții legislative viabile, în sensul inițierii unui proiect de lege care să fie supus dezbaterii și înaintat spre aprobare Parlamentului României și care să reprezinte cadrul legal general aplicabil pentru soluționarea oricăror cereri care reclamă potențiale fapte/acte de hărțuire / agresiune sexuală/ exercitarea abuzivă a funcției în scop sexual”, se arată în document.

Ministerul Educației și Ministerul Justiției trebuie să prezinte săptămâna viitoare o soluție de act normativ împotriva abuzurilor sexuale, a anunțat joia trecută purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, după cazurile care au ieșit la iveală în urma anchetei Snoop.ro în cazul profesorului Alfred Bulai de la SNSPA. Principala modificare propusă de Ministerul Educației este că Universitățile vor fi obligate să analizeze și sesizările anonime și să le trimită poliției/parchetului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS