Prefectul de Gorj, Virgil Drăgușin, a anunțat că îi va convoca pe primarii din localitățile pe unde va trece Drumul Expres Târgu Jiu – Craiova, pentru a rezolva problemele de cadastru.
Obiectivul este eliminarea tuturor problemelor pentru ca lucrările să nu treneze. Se are în vedere eliberarea rapidă a planurilor parcelare în cele 11 localități, pentru a putea fi acordate rapid despăgubirile în cazul exproprierilor. „Vom convoca și șefii Oficiului Județean de Cadastru și pe cei 11 primari. Trebuie să facă demersuri pentru eliberarea planurilor parcelare și acordarea rapidă a despăgubirilor. Nu ne permitem să blocăm din diverse motive această investiție.”, conform prefectului de Gorj, Virgil Drăgușin. Decizia prefectului are în vedere și faptul că sunt termene scurte pentru licitația și pentru execuția Drumului Expres Craiova – Târgu Jiu.
Astfel, constructorii interesați au la dispoziție doar două luni pentru a depune documentația completă pentru licitație, în vederea construirii drumului de mare viteză Târgu Jiu – Craiova. Până la această dată au fost scoase la licitație patru din cele șase loturi. Trei dintre acestea au ca termen limită de depunere a ofertelor data de 17.10.2024. Drumul de mare viteză Târgu Jiu – Craiova are o lungime de 110 kilometri, dintre care 47 de kilometri vor fi construiți în regim de autostradă, iar 63 de kilometri de drum expres.
Mai sunt totuși de luat în calcul și eventualele contestații care ar putea să fie depuse la licitațiile anunțate și, de asemenea, când vor fi scoase la licitație celelalte două loturi rămase din proiectul respectiv, astfel încât proiectarea și execuția să fie gata la toate loturile într-un termen rezonabil și similar.
16,5 miliarde de lei finanțare
Este de amintit că Drumul Expres Târgu Jiu – Craiova are asigurată o finanțare de peste 16,5 miliarde de lei. Anunțul a fost făcut anul acesta de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de socializare.
„Ruta de mare viteză dintre Craiova și Târgu Jiu (110,1 km) va fi formată din două secțiuni cu profiluri diferite (stabilite în baza valorilor de trafic rutier). Au fost aprobați de Guvern, indicatorii tehnico-economici atât pentru secțiunea Craiova- Filiași (51,5 km) care va avea profil de autostradă, cât și pentru secțiunea Filiași- Târgu Jiu (58,6 km), care va avea profil de drum expres. Ambele obiective sunt prevăzute în Programul Investițional 2021-2030, iar pentru implementarea lor este alocată suma totală de 16,53 miliarde de lei (inclusiv TVA). Construcția acestui drum de mare viteză, care tranzitează județele Dolj și Gorj, este finanțată prin Programul Transport (PT) 2021-2027.”, anunța la începutul verii Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.
Durm de peste 100 de kilometri
Drumul Expres Craiova – Târgu Jiu va avea o lungime de peste 110 de kilometri. Pe lângă stațiile peco tradiționale, vor fi amenajate stații pentru mașinile electrice. După cum au precizat reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, vor mai fi amenajate și platforme care vor putea să fie concesionate unor agenți economici în vederea amenajării de unități de cazare sau alimentație publică, părcări sau alte spații comerciale.
Drumul Expres Craiova – Târgu Jiu va fi de mare viteză care va trece prin 11 localități din Gorj: Țânțăreni, Turburea, Aninoasa, Săulești, Vladimir, Bărbătești, Jupânești, Târgu-Cărbunești, Scoarța, Dănești, Târgu Jiu. Drumul va asigura o cale rapidă de traversare a județului Gorj către sud, dar și un traseu mai rapid către nordul județului, până la ieșire din Târgu Jiu, către Bumbești-Jiu.
Citeşte şi: Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional