Un desert delicios şi rafinat, cunoscut pentru foile sale subţiri de aluat, umplute cu fistic sau nuci şi îmbibate într-un sirop dulce. De-a lungul timpului, reţeta a fost preluată şi adaptată de diverse culturi, fiecare punându-şi amprenta asupra acestui desert.
Sirop
- 285 gr zahăr
- 380 ml apă
- 95 gr miere
- 4 felii de lămâie
- 4 batoane de scorţişoară
- 10 boabe de cardamom (2 linguriţe de pudră)
- Sucul de la 1 lămîie
Combinaţi toate ingredientele într-un vas şi puneţi pe foc. Amestecaţi până se topeşte zahărul, daţi în clocot şi fierbeti 30 secunde. Opriţi focul şi acoperiţi cu folie alimentară.
Strecuraţi siropul înainte de a-l pune peste baklava.
Baclava
- 400 gr foi de plăcintă filo
- 200 gr fistic prăjit şi sărat
- 70 gr alune de pădure prăjite
- 70 gr miez de nucă
- 180 gr unt (topit)
Amestecaţi fisticul, alunele şi miezul de nucă şi măcinaţi-le într-un robot de bucătărie.
Tăiaţi foile de plăcintă în două. Într-o tavă cu dimensiunea de 30 x 20 cm, începeţi să puneţi o foaie de plăcintă, apoi pensulaţi cu unt topit. Repetaţi procedura până terminaţi prima jumătate de foi.
Presăraţi deasupra mixul de nucifere. Aşezaţi peste acestea restul de foi de plăcintă, fără a uita să ungeţi fiecare foaie cu unt.
Coaceţi la 180 de grade, timp de 40 de minute sau până foile de plăcintă devin aurie şi crocante. Scoateţi din cuptor şi turnaţi deasupra siropul pregătit mai devreme. Lăsaţi desertul să se răcească şi apoi puneţi-l la frigider pentru câteva ore.
Serviţi baclavaua cu îngheţată de vanilie.
Reţetă sugerată de AVIDA