Încep acest articol menţionând câteva repere mitologice care m-au fascinat în anii copilăriei şi adolescenţei: Neptun la romani/Poseidon la greci, Zeul mărilor, izvoarelor, lacurilor şi râurilor; Zeiţa Afrodita născută din spuma mării; Nereidele, nepoatele lui Oceanus care îi ajutau pe marinari alungând toate furtunile din calea lor; Naiadele, nimfele apelor dulci care apărau râurile, izvoarele, fântânile, lacurile şi iazurile.
Numai că nu despre universul Mitologiei voi scrie în cele ce urmează, ci despre unele fapte extraordinare petrecute în apele lumii cu care se pot mândri pe bună dreptate toţi românii.
*Elisabeta Lipă s-a născut la 26 octombrie 1964 în localitatea Siret din judeţul Suceava. În calitate de canotoare ea a debutat la vârsta de 19 ani la Jocurile Olimpice de Varăde la Los Angeles. La 6 Olimpiadesportiva română a obţinut 5 medalii de aur, 2 medalii de argint şi o medalie de bronz la probele de dublu vâsle, patru vâsle şi 8+1 vâsle. La Campionatele Mondialepalmaresul său din perioada 1982-2003 a fost alcătuit din: o medalie de aur; 8 medalii de argint; 4 medalii de bronz. De 25 de ori a fost campioană naţională. Este deţinătoarea celei mai înalte distincţii din canotaj: Medalia “Thomas Keller” conferită la 1 iunie 2000 la Lucerna. În anul 2000 a fost declarată de către Federaţia Internaţională de Canotaj “cea mai bună canotoare a Secolului al XX-lea”. Celebrei românce îi aparţine următoarea declaraţie: “Am înţeles încă de când eram sportivă că nu poţi face performanţă fără ordine şi disciplină. Şi atunci este normal ca după aceste principii să mă ghidez şi acum. Când înţelegi că seriozitatea, ambiţia şi sacrificiul te ajută, mergi cu ele până la capăt toată viaţa. M-am retras în 2004 din sport pentru că am considerat că 6 ediţii olimpice sunt suficiente; aveam cucerite toate medaliile posibile şi imposibile.”.
*Camelia Potec născută la Brăila la 19 februarie 1982 a început să înveţe înotul la vârsta de 9 ani. În decursul celor două decenii de activitate sportivă a cucerit peste 200 de titluri naţionale. La Jocurile Olimpice de Vară din 2004 de la Atena Camelia Potec a cucerit medalia de aur la proba de 200 de metri liber.
*Carmen Bunaciu vedea lumina zilei la Sibiu la 15 septembrie 1961. În analele înotului ea este prima atletă română care a înotat 100 de metri sub un minut. A obţinut medalia de bronz la proba de 200 de metri spate la Campionatele Mondiale din 1982 de la Guayaquil. A cucerit 5 medalii de aur, 3 medalii de argint şi 2 medalii de bronz la Jocurile Universitare de Vară de la Ciudad de Mexico/1979, Bucureşti/1981, Edmonton/1983, Kobe/1985.
*Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar au fost în ultimii 4 ani campioane olimpice, mondiale şi europene la proba de dublu vâsle. La 28 iulie 2021 canotoarele noastre câştigau la Olimpiada de la Tokyo aurul olimpic, iar la Olimpiada de la Paris/2024 cele două eroine au cucerit medalia de argint la proba de dublu vâsle.
*Echipajul feminin la proba de canotaj 8+1 a cucerit medalia de aur la recenta Olimpiadă din Capitala Franţei. Eroinele noastre au fost: Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrânceanu, Simona Radiş şi Victoria Ştefania Petreanu.
*Ioana Vrânceanu şi Roxana Anghel au câştigat la Olimpiada de la Paris/2024 medalia de argint la proba de dublu rame.
*Ionela Cozmiuc şi Gianina van Groningen sunt cele două sportive care se pot mândri cu medalia de argint în proba de dublu vâsle feminin, categoria uşoară la Olimpiada de la Paris/2024.
*Leon Rotman născut la Bucureşti la 22 iulie 1934 a luat 2 medalii de aur (canoe 1000 de metri şi 10.000 de metri) la Jocurile Olimpice din 1956 de la Melbourne şi o medalie de bronz (canoe 1000 de metri) la Jocurile Olimpice din 1960 de la Roma.
*Simion Ismailciuc născut la 13 iulie 1930 la Chilia Veche, judeţul Tulcea a decedat la 1 noiembrie 1986 la Snagov, Judeţul Ilfov, iar Dumitru Alexe a trăit între anii 1935 şi 1971, fiind născut la Mahmudia, judeţul Tulcea. Aceşti doi talentaţi canoişti români au fost laureaţi cu medalia de aur în proba de 1000 de metri la Jocurile Olimpice din 1956 de la Melbourne. Aceiaşi sportivi au cucerit medaliile de aur la Campionatele Mondiale (ediţiile din 1958 şi 1963), precum şi medaliile de argint la Campionatele Europene.
*Ivan Patzaichin, un român de etnie lipoveană s-a născut la 26 noiembrie 1949 în satul Mila 23 din comuna Crişan, judeţul Tulcea chiar în ziua când în acel sat din Delta Dunării se sărbătorea hramul Bisericii “Sfântul Ivan”; de aceea părinţii săi au hotărât să îi dea numele Sfântului purtat cu cinste şi evlavie întreaga lui viaţă. De la vârsta de 16 ani Ivan a fost încadrat ca ajutor de pescar care îşi însoţea tatăl la muncile grele ale acestuia de dimineaţă până seara. A făcut parte din Clubul Sportiv Dinamo din Bucureşti din 1967 timp de 43 de ani: 18 ani ca sportiv şi 25 de ani ca antrenor. Performanţele dobândite printr-o activitate cu adevărat eroică sunt impresionante: a participat la 5 ediţii ale Jocurilor Olimpice: Mexico/1968, München/1972, Montreal/1976, Moscova/1980, Los Angeles/1984 unde a cucerit 7 medalii de aur şi 3 medalii de argint; a câştigat 22 de titluri la 11 ediţii ale Campionatelor Mondiale. Redau o declaraţie publică a lui Ivan Patzaichin despre cariera sa sportivă: “Mi-am început cariera cu aur la Olimpiadă şi mi-am încheiat-o tot aşa. Ce-mi puteam dori mai mult? E adevărat, mai puteam să continui câţiva ani. Probabil că ieşeam din nou campion mondial, dar ceva mi-a spus că este timpul să mă opresc… În 17 ani cred că am ocolit de 2 ori Pământul vâslind! După calculele mele trăgeam la rame cam 4.000-5.000 de kilometri pe an!”.
*David Popovici este un tânăr sportiv cu care se mândreşte astăzi întreaga Românie. S-a născut la Bucureşti pe 15 septembrie 2004. A început practicarea înotului de la vârsta de 4 ani, dar nu la recomandarea unui specialist în domeniul acestui sport, ci a unui medic ortoped pentru corectarea unei scolioze incipiente. La 14 ani el reuşise să înoate 100 de metri în 49,82 de secunde! În 2022 David Popovici a fost campion mondial şi european la probele de 100 de metri şi 200 de metri liber (devenind cel mai tânăr campion mondial la proba de 200 de metri liber şi unul dintre cei mai tineri campioni mondiali din istoria înotului). La Olimpiada de la Paris/2024 David Popovici a cucerit medalia de aur la proba de 200 de metri şi medalia de bronz la proba de 100 de metri după două curse cu adevărat eroice.
David Popovici a declarat într-un interviu acordat Televiziunii Române: “Aceste medalii aş vrea să însemne mai multă atenţie pentru sport, nu neapărat pentru înot, ci pentru sport în general. Pentru că fără sport nu prea avem cum să evoluăm atât de mult. Sunt destul de multe probleme la noi în ţară, iar faptul că se investeşte atât de puţin este una dintre ele. Sportul poate fi unul dintre cei mai buni ambasadori ai ţării.”. Ce extraordinară declaraţie prin realismul şi curajul cuvintelor rostite de un mare campion!
*Andrei Cornea, 29 de ani, un moldovean din Broştenii lui Ion Creangă şi Marian Enache, 25 de ani, un oltean din Târgu Cărbuneşti au cucerit la Jocurile Olimpice de la Paris/2024 medaliile de aur în proba de dublu vâsle masculin.
Eroii zilelor noastre şi cei ai anilor care vor urma nu pot trăi, însă, doar la umbra unor legende care să le inspire strălucitele performanţe. Aceştia au nevoie de condiţii optime de pregătire, de fonduri substanţiale şi de programe coerente, nu de simple gesturi patriotarde din partea demnitarilor, parlamentarilor şi a multimilionarilor autohtoni obişnuiţi să se bălăcească în piscine de lux sau în lacuri şi mări aflate pe îndepărtate meleaguri exotice.
Autor Dan Mihai Bârliba