Carierele miniere aflate în Planul de închidere al Complexului Energetic Oltenia(CEO) vor continua să înghită milioane de euro și în următorul an.
Compania energetică a aprobat un contract în valoare de peste 45 de milioane de lei care vizează închirierea de utilaje și echipament de construcții și de lucrări publice cu operator. Contractul este împărțit în 15 loturi. Licitația este programată în prima decadă a lunii viitoare, respectiv pe 8 octombrie. Vor fi închiriate zeci de utilaje de diferite capacități, iar acestea vor deservi aproape toate subunitățile miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia.
Conform CEO, lucrările executate cu utilaje de construcții sunt esențiale pentru procesul de extracție al lignitului. Acestea constau în lucrări miniere de nivelare şi terasare a treptelor de lucru, a excavatoarelor de mare capacitate şi a instalaţiilor de haldat, împingerea cărbunelui în depozite de carbune, curățirea și nivelarea fronturilor de lucru, lucrari tehnologice de ripări, prelungiri, scurtări de benzi transportoare şi alte lucrări de amenajare drumuri, execuţie de canale pentru scurgerea apelor de pe treptele de lucru, curățirea canalelor şi a jompurilor de la staţiile de evacuare a apelor, lucrări de mentenanță. Utijalele închiriate cu tot cu operator vor presta activități în următoarele zone miniere: Roșia, Peșteana, Tismana, Pinoasa, Jilț Sud, Jilț Nord, Lupoaia(toate din Gorj), respectiv Husnicioara, din Mehedinți. Contractul va fi încheiat pentru o perioadă de 12 luni.
Program de închidere
Unele din subunitățile miniere care vor beneficia de servicii de milioane de euro au deja întocmite planul de încetare a activității. Complexul Energetic Oltenia și-a propus să închidă o serie de cariere miniere și să efectueze lucrările de ecologizare prevăzute de lege. Măsurile de restructurare care vizează închiderea sau conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare.
Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică. Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității. Carierele Complexului Energetic Oltenia se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Inchidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră.
La Complexul Energetic Oltenia vor mai rămâne după 2026 grupurile energetice numerele 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni, toate în rezervă de capacitate. De asemenea, din 10 cariere miniere, vor rămâne 4 după 2026, în capacitate rezervată. Este vorba de Cariera Jilț Nord, care se va închide în 2027, Cariera Pinoasa care se va închide în 2030, Cariera Roșiuța care se va închide în 2029 și Cariera Roșia care se va închide în 2030. Chiar Cariera Minieră Jilț Sud ar fi trebuit să intre în rezervă de la 1 ianuarie 2024.
Citește și: Un bătrân de 88 de ani care ținea banii în beci ar fi fost jefuit de o vecină