Tichetele de creșă pot fi folosite numai pentru a plăti taxele la creșa unde este înscris copilul. Suma lunară pe care părinții o pot primi pentru tichetele de creșă este de 640 de lei, după ultima majorare, aplicată din luna aprilie a acestui an.
Din luna aprilie a acestui an, tichetele pentru creșă au crescut cu 20 de lei și au ajuns la 640 de lei, după o decizie luată de guvern.
Hotărârea a fost luată printr-un ordin comun dat de miniștrii Finanțelor și Muncii, mai exact ordinul ministrului Finanțelor nr. 497 din 19 martie 2024 și al ministrului Muncii nr. 660 din 26 februarie 2024.
„Pentru semestrul I al anului 2024, începând cu luna aprilie 2024, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificările ulterioare, este de 640 lei. Valoarea nominală stabilită la art. 1 se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2024, respectiv august 2024 și septembrie 2024”, se arată în document, conform hotnews.ro.
Cum se obțin tichetele pentru creșă în 2024
Tichetele de creșă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap, conform legii.
Tichetele se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui
Tichetele de creșă pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul. Ele se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui căruia i-a fost încredințat copilul spre creștere și educare, pe baza livretului de familie.
Nu pot beneficia de tichete de creșă asistenții maternali profesioniști sau persoanele la care este găzduit copilul și pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență, în temeiul Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Citeşte şi: Ruşii fugiţi de război încep să formeze o mini-Rusie în Serbia