29.5 C
Craiova
sâmbătă, 28 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLegea pensiilor, modificata

Legea pensiilor, modificata

Persoanele care au lucrat inainte de 1 ianuarie 1963 si care nu au beneficiat de pensii recalculate isi vor putea primi in scurt timp drepturile, guvernul emitând o ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii pensiilor.


Mii de pensionari doljeni au fost extrem de dezamagiti de procesul recalcularii, deoarece nu le-a adus nici un fel de avantaje. Acestia au solicitat audiente la reprezentantii Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj, au trimis plângerile lor chiar si la forurile mai inalte, considerându-se privati de drepturile care li se cuvin, pentru vechimea in munca. Aceia care au lucrat inainte de 1 ianuarie 1963 sunt cei mai nedreptatiti. „Multi dintre pensionarii din judetul Dolj nu au primit pensiile marite, deoarece in carnetele lor de munca nu au fost inregistrati nici anii lucrati in perioada respectiva si nici sporurile salariale pe care le primeau. Nu si-au putut astfel dovedi veniturile obtinute atunci deoarece multe dintre fostele unitati unde si-au desfasurat activitatea s-au desfiintat, iar arhivele nu mai sunt de gasit, nici macar Directia Judeteana a Arhivelor Nationale neputând oferi informatii in acest sens“, a mentionat Ileana Ciutan, directoare executiva a CJP Dolj.


Reprezentantii Ministerului Muncii au gasit o solutie pentru ca vârstnicii sa-si primeasca drepturile. Punctajul mediu anual de pensie se va determina luându-se in calcul salariul mediu, si nu cel minim, ca pâna acum, acordându-se câte un punct de pensie pentru fiecare luna de stagiu de cotizare inainte de anul 1963. Calculul se va face mai exact astfel: incepând cu data inscrierii la pensie, cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie, care acum este de 396,2 lei. Apoi, punctajul mediu anual se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare. Apoi, punctajul anual se calculeaza impartind la 12 punctajul rezultat din insumarea numarului de puncte realizate in fiecare luna. Pentru cei care au lucrat pâna in 1963 si care nu pot dovedi salariile inscrise in cartea de munca, se va lua in considerare salariul mediu brut din anii respectivi. Punctajul anual va fi de un punct.


Fondurile de pensii private, din ianuarie 2008


Contributiile la fondurile de pensii administrate privat vor fi colectate din luna ianuarie a anului 2008. Potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, la inceputul lunii aprilie 2007 va incepe procesul de autorizare si avizare a entitatilor care vor sa activeze pe piata, urmând ca din luna august, participantii sa poata alege fondul de pensii la care doresc sa adere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS