26.2 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalInflaţia majorează taxele şi impozitele locale

Inflaţia majorează taxele şi impozitele locale

Taxele şi impozitele locale pe care le vor plăti craiovenii în 2025 nu vor fi majorate decât cu rata inflaţiei de 10,4% stabilită de Ministerul Finanţelor şi aplicabilă anul viitor. Asta înseamnă creşteri faţă de anul în curs de câţiva lei sau zeci de lei. Craiovenii care se grăbesc să-şi plătească taxele şi impozitele în primele trei luni ale anului vor beneficia în continuare de bonificaţia de 10%.

taxe 2025
taxe 2024

Primăria Craiova a publicat proiectul de hotărâre privind stabilirea şi aprobarea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2025. Acesta se va afla în consultare publică până la data de 25.10.2025, timp în care sunt aşteptate sugestii şi observaţii de la cetăţeni. Cert este însă că majoritatea taxele şi impozitele locale vor fi mai mari de anul viitor, în primul rând din cauza inflaţiei. În 2025 va fi luată în calcul o indexare a taxelor şi impozitelor cu un procent de 10,4%, reprezentând rata inflaţiei.
Taxele și impozitele din Craiova cresc în 2025 cu 10,4%, potrivit proiectului de hotărâre aflat în consultare publică la acest moment. Este vorba despre majorarea cu rata inflației, pe care autoritatea locală o face în fiecare an, pentru anul următor. Este vorba despre impozitul pe clădiri și terenuri, pe mașină, taxele pentru eliberarea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, sancțiunile. Această creştere reprezintă în fapt o majorare a impozitelor cu rata inflației.

Impozitele și taxele locale vor crește de la 1 ianuarie 2025 (sursa foto: www.freepick.com)
Impozitele și taxele locale vor crește de la 1 ianuarie 2025 (sursa foto: www.freepick.com)

Inflația crește impozitele

Principalele categorii de impozite și taxe afectate de indexare sunt: impozitele pe clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice, impozitul pe terenurile persoanelor fizice și juridice, impozitele pe mijloacele de transport sub 12 tone ale persoanelor fizice și juridice, amenzi privind declarațiile fiscale.
Astfel, pentru oricare impozit sau taxă locală care constă într-o anume sumă în lei sau care este stabilită în baza unei anumite sume în lei, sumele respective vor fi indexate cu un procent de 10, 4%.
Craiovenii care vor plăti cu anticipație impozitele, până la 31 martie, se acordă o bonificație de 10%. Impozitul pentru terenurile situate în intravilanul municipiului Craiova, înregistrate în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii diferă după zona în care este încadrat. De exemplu, impozitul pentru un teren arabil situat în zona A va creşte de la 38 de lei/ha la 42 de lei/ha în anul 2025. Impozitul pentru un teren din zona B creşte de la 28 de lei/ha la 31 de lei/ha.

Craiovenii pot să plătească taxele și impozitele online
Craiovenii pot să plătească taxele și impozitele online


Pentru terenurile cu construcţii situate în extravilanul Craiovei, impozitul va creşte de la 41de lei/ha la 45 de lei/ha.
Nivelul impozitului/taxei pe teren pe hectar pentru terenurile situate în intravilanul municipiului Craiova, înregistrate în registrul
agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, diferă în funcţie de zona în care este situat. De exemplu în zona A, va fi de 18.736 lei/ha în 2025 față de 16.971 lei/ha în 2024, iar în zona D creşte de la 4.170 de lei/ha la 4.604 de lei/ha.

Creşte impozitul auto, creşte taxa de parcare

În Craiova, de exemplu, pentru impozitul auto, în cazul autovehiculelor cu cilindree de până la 1.600 cc., șoferii vor plăti câte 10 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi și 28 de lei pentru fiecare 200 centimetri cubi pentru mașini cu motoare cuprinse între 1.600 și 2.000 centimetri cubi. Pentru motoare mai mari de 2.000 centimetri cubi și până la 2.600, fracția este de 107 de lei/200 centimetri cubi. Iar pentru cei care au mașini hibride, impozitul se reduce cu 95%.
Taxa pentru parcarea curentă pe domeniul public al municipiului, cu excepţia parcărilor cu plată prin SMS sau alte mijloace de plată, semnalizată prin indicator „Parcare cu plată” creşte de la 100 de lei la 110 lei/an. Pentru autovehiculele acţionate electric sau hibride taxa de parcare va fi de 46 de lei/an.


Taxa pentru parcarea pe domeniul public cu plata prin SMS sau alte mijloace de plată, semnalizată cu indicator „Parcare cu Plată”, se stabileşte la 2 lei/oră. Taxa pentru parcarea ocazională pe domeniul public, cu plata prin SMS se stabileşte la 1 leu/zi şi 26 lei/lună.
Taxa pentru parcarea de reședință cu plată, pe domeniul public, pentru utilizatorii locurilor de parcare atribuite prin repartizare directă va crește astfel: pentru zona 0 – de la 191 lei/an, la 211 lei/an, pentru zona 1 – de la 154 lei/an la 170 lei/an, pentru zona 2 – de la 127 lei/an la 140 lei/an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS