20.9 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPeste 95.000 de japonezi au peste 100 de ani, majoritatea femei

Peste 95.000 de japonezi au peste 100 de ani, majoritatea femei

Numărul de oameni în Japonia în vârstă de 100 de ani sau mai mult a atins un nivel record de peste 95.000 – aproape 90% sunt femei.
Cifrele subliniază și mai mult criza demografică cu ardere lentă care stăpânește pe a patra cea mai mare economie a lumii, pe măsură ce populația ei îmbătrânește și se micșorează.

La 1 septembrie, Japonia avea 95.119 centenari, în creștere cu 2.980 față de an, dintre care 83.958 femei și 11.161 bărbați, a anunțat Ministerul Sănătății.

Duminică, datele guvernamentale separate au arătat că numărul persoanelor de peste 65 de ani a atins un record de 36,25 milioane, reprezentând 29,3% din populația Japoniei.

Proporția plasează Japonia în fruntea unei liste de 200 de țări și regiuni cu o populație de peste 100.000 de oameni, a declarat Ministerul Afacerilor Interne și Comunicațiilor. În prezent, Japonia găzduiește cea mai bătrână persoană vie din lume, Tomiko Itooka, care s-a născut pe 23 mai 1908 și are 116 ani, potrivit Grupului de Cercetare în Gerontologie din SUA.

Anterior deținătoare a recordului, Maria Branyas Morera, a murit luna trecută în Spania, la vârsta de 117 ani.

Itooka locuiește într-un azil de bătrâni din Ashiya, prefectura Hyogo din vestul Japoniei, a spus ministerul, potrivit France 24.

Ea spune adesea „mulțumesc” personalului azilului de bătrâni și își exprimă nostalgia despre orașul ei natal, a spus ministerul.

Declin demografic

„Nu am deloc idee despre care este secretul vieții mele lungi”, a declarat pentru presa locală cel mai în vârstă bărbat din Japonia, Kiyotaka Mizuno, care are 110 de ani.

Mizuno, care locuiește în Iwata, prefectura Shizuoka din centrul Japoniei, împreună cu familia. Se trezește în fiecare dimineață la 6:30 dimineața și mănâncă trei mese pe zi. Nu este pretențios cu mâncarea.

Hobby-ul său este să asculte sporturi în direct, inclusiv luptele de sumo, a spus ministerul.

Japonia se confruntă cu o criză demografică care se agravează constant, deoarece populația sa în vârstă în expansiune duce la creșterea costurilor medicale și de bunăstare, cu o forță de muncă în scădere pentru a plăti pentru aceasta.

Populația totală a țării este de 124 de milioane, după ce a scăzut cu 595.000 în perioada anterioară.

Guvernul a încercat să încetinească declinul și îmbătrânirea populației fără un succes semnificativ. S-a extins treptat vârsta de pensionare, 65 de ani devenind regula pentru toți angajatorii începând cu anul fiscal 2025.

Citește și: Militarii rezerviști și polițiștii de penitenciare vor protesta în București

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS