26.2 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalHezbollah dă vina pe Israel după ce exploziile de pager au rănit mii de persoane în Liban

Hezbollah dă vina pe Israel după ce exploziile de pager au rănit mii de persoane în Liban

-

Nouă persoane, inclusiv un copil, au fost ucise după ce pagerele portabile folosite de membrii grupului armat Hezbollah pentru a comunica au explodat în Liban, a declarat ministrul sănătăţii.
Ambasadorul Iranului în Liban se numără printre alte 2.800 de persoane care au fost rănite de exploziile simultane din Beirut și alte câteva regiuni.
Hezbollah, care este susținut de Iran, a declarat că pagerele aparțin „angajaților diferitelor unități și instituții Hezbollah”. A confirmat și moartea a opt luptători.
Grupul a învinuit Israelul pentru ceea ce a numit „această agresiune criminală” și a jurat că va primi „doar răzbunare”. Armata israeliană a refuzat să comenteze.

Obiectiv oficial de război

Cu câteva ore înainte de explozii, cabinetul de securitate al Israelului a declarat că oprirea atacurilor Hezbollah din nordul țării pentru a permite întoarcerea în siguranță a rezidenților strămuți este un obiectiv oficial de război.
Au existat aproape zilnic schimburi de focuri peste granița Israel-Liban începând cu ziua de după începerea războiului dintre Israel și Hamas în Gaza, pe 7 octombrie.

Hezbollah a spus că acționează în sprijinul grupării palestiniene susținute de Iran. Ambele sunt interzise ca organizații teroriste de Israel, Regatul Unit și alte țări.
Purtătorul de cuvânt al ONU a spus că ultimele evoluții din Liban sunt „extrem de îngrijorătoare, mai ales având în vedere că acest lucru are loc într-un context extrem de volatil”.

Stare de șoc în Liban

Mulți libanezi au fost într-o stare de șoc, marți seara, după evenimentul fără precedent ca amploare și natură.
Hezbollah a declarat că un număr nespecificat de pagere – pe care grupul se bazează în mare măsură pentru comunicații din cauza riscului ca telefoanele mobile să fie piratate sau urmărite – a explodat în jurul orei 15:30, ora locală (12:30 GMT), în capitala Beirut și în multe alte zone.

Un videoclip CCTV a arătat o explozie în geanta sau buzunarul unui bărbat într-un supermarket. El este apoi văzut căzând cu spatele la pământ și strigând de durere în timp ce alți cumpărători fug să se adăpostească.
Câteva ore mai târziu, ambulanțele se îndreptau în continuare spre spitale, copleșite de numărul victimelor, dintre care 200, potrivit ministrului Sănătății, se aflau într-o stare critică. Afară, rudele așteptau în speranța că vor primi actualizări.
Centrul Medical LAU din districtul Ashrafieh din Beirut și-a închis poarta principală și limita numărul de persoane care intra. „Este foarte sensibil și unele scene sunt îngrozitoare”, a declarat un membru al personalului pentru BBC.

Copii, printre victime

Majoritatea rănilor au fost la nivelul taliei, feței, ochilor și mâinilor, a spus el, adăugând: „O mulțime de victime și-au pierdut degetele, în unele cazuri toate”.
Soția ambasadorului iranian Mojtaba Amani a spus că a fost „puțin răvășit” de una dintre explozii și că „se descurcă bine” în spital.
Biroul de presă al Hezbollah a anunțat moartea a opt luptători. Nu a oferit detalii despre locații și împrejurări, spunând doar că au fost „martiri pe drumul spre Ierusalim”.
O sursă apropiată grupului a declarat că printre cei uciși se numără fiul deputatului Hezbollah Ali Ammar și fiica de 10 ani a unui membru Hezbollah din Valea Bekaa. Mai târziu, sursa a spus că fiul altui parlamentar, Hassan Fadlallah, a fost rănit, raportând inițial că este mort.

14 răniți și-n Siria

Paisprezece persoane au fost, de asemenea, rănite de explozia de pagere în Siria vecină, unde Hezbollah luptă alături de forțele guvernamentale în războiul civil din țară, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie.
„Considerăm inamicul israelian pe deplin responsabil pentru această agresiune criminală”, a declarat Hezbollah.
„Acest dușman trădător și criminal își va primi cu siguranță pedeapsa justă pentru această agresiune păcătoasă de unde contează și de unde nu contează”, a adăugat el.
Prim-ministrul libanez Najib Mikati a acuzat, de asemenea, Israelul pentru explozii, spunând că acestea reprezintă o „încălcare gravă a suveranității libaneze și o crimă după toate standardele”.
Ministrul iranian de externe Abbas Araghchi a declarat că i-a spus omologului său libanez că „a condamnat ferm terorismul israelian”.

SUA, cel mai apropiat aliat al Israelului, a negat orice implicare și a cerut Iranului să nu intensifice tensiunile.

Cum au explodat pagerele

Hezbollah nu a spus ceea ce credea că a provocat explozia pagerelor.
Wall Street Journal a citat o sursă care a spus că dispozitivele afectate provin dintr-un nou transport pe care Hezbollah a primit-o în ultimele zile. Un oficial Hezbollah a mai spus ziarului că unii oameni au simțit că pagerele se încălzesc înainte de explozie.
Bateriile litiu-ion supraîncălzite pot lua foc, dar experții au spus că accesarea pagerelor și supraîncălzirea lor nu ar provoca de obicei astfel de explozii.

Un fost expert în muniții din armata britanică, care a cerut să nu fie numit, a declarat pentru BBC că pagerele ar fi fost probabil pline cu între 10 g și 20 g de exploziv puternic de calitate militară, ascuns într-o componentă electronică falsă.
Odată armat de un semnal, numit mesaj text alfanumeric, următoarea persoană care va folosi dispozitivul ar fi declanșat explozivul, a spus expertul.
Lina Khatib, un analist din Orientul Mijlociu la think tank-ul Chatham House din Marea Britanie, a declarat pentru BBC: „Israelul se implică în operațiuni cibernetice împotriva Hezbollah de câteva luni, dar această breșă de securitate este de cea mai mare amploare”.
Nicholas Blanford, un coleg senior al think tank-ului american Atlantic Council, cu sediul în Beirut, a declarat: „Israelul într-o singură lovitură a făcut lupta ineficientă sute, dacă nu mii de luptători Hezbollah, în unele cazuri permanent”.

Ce spune Israelul

O declarație făcută de armata israeliană marți seară nu a comentat exploziile de paginare, dar a spus că șeful de stat major, generalul Herzi Halevi, a efectuat o evaluare a situației cu comandanții „concentrându-se pe pregătirea atât în ​​atac, cât și pe apărare în toate arenele”.
De asemenea, a mai spus că nu a existat nicio schimbare în liniile directoare defensive pentru publicul israelian, dar le-a cerut să rămână vigilenți.
La începutul zilei, armata a declarat că un atac aerian a ucis trei „terorişti Hezbollah care operau într-o infrastructură teroristă” în zona Blida, lângă graniţa Libanului cu Israelul.

Ministerul Sănătății din Liban a confirmat că trei persoane au fost ucise într-un atac israelian, în timp ce biroul de presă al Hezbollah a declarat că a efectuat atacuri cu rachete și drone împotriva trupelor israeliene și a site-urilor militare.
Serviciul de securitate internă Shin Bet din Israel a declarat, de asemenea, că a dejucat un atac cu bombă Hezbollah care vizează un fost oficial israelian de securitate. Hezbollah nu a comentat acuzația. Acest lucru vine într-un moment în care guvernul israelian amenință că își va intensifica efortul militar împotriva Hezbollah.

Victime de-o parte și de alta

Marți dimineață, cabinetul de securitate al Israelului a făcut ca întoarcerea în siguranță a 60.000 de locuitori strămutați în nord de atacurile Hezbollah să fie un obiectiv oficial al războiului din Gaza.
Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a declarat luni, în timpul unei întâlniri cu reprezentantul SUA, Amos Hochstein, că singura modalitate de a returna rezidenții din nord este prin „acțiune militară”.
„Posibilitatea unui acord se epuizează, deoarece Hezbollah continuă să „se lege” de Hamas și refuză să pună capăt conflictului”, se arată într-un comunicat al biroului său.
De la escaladarea ostilităților în octombrie, cel puțin 589 de persoane au fost ucise în Liban, marea majoritate dintre ei luptători Hezbollah, potrivit ministerului libanez al sănătății.
Pe partea israeliană, 25 de civili și 21 de membri ai forțelor de securitate au fost uciși, spune guvernul israelian.

Citește și: O faptă bună prin distracţie: Copiii din Craiova sunt aşteptaţi în weekend la Carnavalul Micilor Exploratori

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Gemenii de 15 ani, din Târgu Jiu dați dispăruți,...

Cei doi minori de 15 ani, dați dispăruți au...

ȘTIRI GdS