26.2 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaKievul investighează presupusa execuție rusă a soldatului ucrainean cu o sabie inscripționată „pentru Kursk”

Kievul investighează presupusa execuție rusă a soldatului ucrainean cu o sabie inscripționată „pentru Kursk”

Procurorii ucraineni au deschis o anchetă cu privire la o presupusă execuție rusă a unui soldat ucrainean găsit mort cu o sabie inscripționată cu „pentru Kursk” în corpul său, într-un aparent act de răzbunare pentru recenta incursiune a Kievului în regiunea de graniță cu Rusia.

Într-o fotografie care circulă online, un bărbat este văzut întins pe spate pe un drum presărat cu moloz, cu o sabie în stil medieval ieșind din piept. Bandă adezivă poate fi văzută în jurul încheieturilor unuia dintre brațele sale pătate de sânge.

Cuvintele „pentru Kursk” sunt scrise în chirilic pe sabie, în aparent trimitere la atacul transfrontalier al Ucrainei asupra regiunii Kursk, prima invazie străină a teritoriului rus de la al Doilea Război Mondial.
Procurorul general al Ucrainei, Andri Kostin, a declarat marți că imaginea arată „un alt act de barbarie” al Rusiei. Biroul său a confirmat ulterior că a deschis o anchetă penală cu privire la presupusa execuție.

„Înregistrările unei presupuse execuții prin sabie a unui militar ucrainean neînarmat cu mâinile lipite se răspândesc pe web”, a scris el pe X. „Rusia își continuă politica deliberată de eliminare a tot ceea ce ucrainean, demonstrând la nivel mondial cruzimea sa brutală și nesocotind în mod cinic orice valoare și normele lumii civilizate.”

Kostin a spus că evaluările preliminare au arătat că incidentul a avut loc în Novohrodivka, un oraș din regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Imaginea a fost ulterior geolocalizată de Benjamin Strick, director de investigații la Centrul pentru Reziliență Informațională. CNN a verificat independent această locație.

Încălcarea Convenției de la Geneva

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, a declarat că presupusa execuție este „o încălcare a Convenției de la Geneva privind tratarea prizonierilor de război”. Conform acestei convenții, prizonierii de război nu trebuie să fie supuși torturii și trebuie protejați de violență.

Kievul investighează aproape 130.000 de crime de război presupuse comise de Moscova de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă în februarie 2022, a declarat Kostin în iunie.

Atacuri dejucate

Oficialii ucraineni au declarat recent pentru CNN că execuțiile aparente au devenit mai frecvente în acest an. Videoclipul obținut exclusiv de CNN, filmat în timpul luptelor de la sfârșitul lunii august, lângă orașul Pokrovsk din estul Ucrainei, arată o aparentă execuție de către trupele ruse a trei ucraineni care se predau.

Imaginea vine în timp ce Rusia își intensifică eforturile de a expulza forțele ucrainene din Kursk. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut începutul contraofensivei Rusiei și a declarat că Kremlinul intenționează să desfășoare până la 70.000 de militari în regiune, dar a declarat săptămâna trecută că forțele Moscovei „nu au avut încă niciun succes serios”.

Între timp, Rusia se îndreaptă spre Pokrovsk, la nord-vest de Novohrodivka, unde a avut loc presupusa execuție cu sabia.

Într-o actualizare de joi, armata ucraineană a declarat că trupele sale au dejucat 40 de atacuri rusești lângă Pokrovsk în ultimele 24 de ore și că atacurile au fost cele mai puternice în apropiere de Hrodivka și Novohrodivka.

Kremlinul nu a comentat presupusa execuție.

Citește și: Accident cu două victime în Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS