17.9 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalPNL a depus un proiect de lege care îi permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare

PNL a depus un proiect de lege care îi permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare

PNL a depus la Senat un proiect de lege care îi permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Pentru a fi adoptat, inițiativa are nevoie și de voturile PSD.

Inițiativa liberalilor are un singur articol și este dedicată unei singure persoane: Klaus Iohannis. Fără aprobarea acestei modificări legislative, președintele nu ar avea dreptul legal să candideze, conform hotnews.ro.

„Președintele României, în funcție de data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul în care este ales sau deputat, președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat și aceea de președinte”, sună textul proiectului depus de PNL

În prezent, Constituția prevede că președintele României nu are dreptul să fie membru al unui partid politic

În prezent, Constituția prevede că președintele României nu are dreptul să fie membru al unui partid politic. Legea electorală obligă însă ca un candidat aflat pe lista unui partid să fie membru de partid.

Situația nu este nouă. Ion Iliescu, fostul președinte al României, a beneficiat de un articol cu dedicație în 2004 pentru a putea candida la parlamentare. De altfel, nu există diferențe între amendamentul din 2004 și cel din 2024.

„Președintele României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator. În cazul în care este ales deputat sau senator, Președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de deputat sau senator și aceea de președinte”, prevedea legea 373 din 2004 privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului.

Legea trebuie să fie modificată până la mijlocul lunii octombrie

Daniel Fenechiu, liderul grupului PNL din Senat, a declarat la Digi24 că proiectul a fost scris de el și de liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache.

Social-democrații au declarat că vor vota proiectul depus de PNL. Legea trebuie să fie modificată până la mijlocul lunii octombrie, data la care sunt depuse listele pentru parlamentare. 

Citeşte şi: 12 morți, bilanțul victimelor exploziei pagerelor din Liban

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS