17.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternational(VIDEO) Liban: Al doilea val de explozii de walkie-talki-uri a ucis 20 de persoane și a rănit 450

(VIDEO) Liban: Al doilea val de explozii de walkie-talki-uri a ucis 20 de persoane și a rănit 450

-

Cel puțin 20 de persoane au fost ucise și peste 450 au fost rănite în urma unui al doilea val de explozii de walkie-talki-uri din Liban, a anunțat Ministerul Sănătății.

Walkie-talki-urile folosite de grupul armat Hezbollah au explodat în suburbiile de sud ale capitalei Beirut, Valea Bekaa și sudul Libanului – zone văzute ca fortărețele sale.
Unele dintre explozii au avut loc în timpul funeraliilor pentru unele dintre cele 12 persoane despre care ministerul a spus că au fost ucise după ce pagerele membrilor Hezbollah au explodat marți. Hezbollah a dat vina pe Israel pentru acest atac. Israelul nu a comentat.

Unele dintre explozii au avut loc în timpul funeraliilor pentru unele dintre cele 12 persoane ucise marți de pagerele explozive, printre care luptătorul Hezbollah Mohammed Ammar
Unele dintre explozii au avut loc în timpul funeraliilor pentru unele dintre cele 12 persoane ucise marți de pagerele explozive, printre care luptătorul Hezbollah Mohammed Ammar

Atacurile au avut loc când ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a anunțat o „nouă fază a războiului” și când o divizie a armatei israeliene a fost redistribuită în nord.
Secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat asupra „riscului grav de escaladare dramatică” și a cerut tuturor părților să „exercită o reținere maximă”.
„În mod evident, logica de a face toate aceste dispozitive să explodeze este să o facem ca o lovitură preventivă înainte de o operațiune militară majoră”, a spus el reporterilor.
Au fost deja tot mai mari temeri de un conflict total după 11 luni de lupte transfrontaliere declanșate de războiul dintre Israel și Hamas din Gaza.

Persoanele strămutate vor fi returnate

La câteva ore după exploziile de miercuri, premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va returna zecile de mii de persoane strămutate din nordul țării „în siguranță la casele lor”.
Între timp, ministrul Apărării Yoav Gallant a declarat că Israelul „deschide o nouă fază în război” și că „centrul de greutate se deplasează spre nord prin deturnarea resurselor și a forțelor”.
O divizie de armată angajată recent în Gaza a fost redistribuită în nord, a confirmat armata israeliană, potrivit BBC.

13 luptătorii Hezbollah au murit

Hezbollah spune că acționează în sprijinul Hamas – care este, de asemenea, susținut de Iran și interzis ca organizație teroristă de Israel și multe țări occidentale – și că va opri atacurile sale transfrontaliere doar după ce luptele din Gaza se vor termina.
O indicație a ceea ce ar putea planifica grupul să facă în continuare ar putea veni joi, când liderul său puternic, Hassan Nasrallah, urmează să țină un discurs.
Biroul de presă al Hezbollah a anunțat miercuri moartea a 13 dintre luptătorii săi, inclusiv a unui băiat de 16 ani, de la al doilea val de explozii.
De asemenea, a mai spus că grupul a vizat forțele israeliene în apropierea graniței și în Înălțimile Golan ocupate de Israel în timpul zilei, trăgând cu rachete asupra pozițiilor artileriei israeliene.
Armata israeliană a declarat că aproximativ 30 de proiectile au traversat din Liban miercuri, declanșând un incendiu, dar fără răniri.
Se spune că avioanele israeliene au lovit luptători Hezbollah în sudul Libanului.

12 persone au fost ucise în exploziile de marți

Exploziile mortale de miercuri reprezintă o altă umilire pentru Hezbollah și un posibil indiciu că întreaga sa rețea de comunicații ar fi putut fi infiltrată de Israel.
Mulți libanezi sunt încă șocați – și furioși – de ceea ce s-a întâmplat marți, când mii de pagere au explodat în același timp, după ce oamenii au primit un mesaj despre care credeau că venise de la grup.

Douăsprezece persoane – inclusiv o fetiță de opt ani și un băiat de 11 ani – au fost ucise și alte 2.800 au fost rănite în urma exploziei, potrivit ministrului libanez al Sănătății.
O echipă BBC a fost la o înmormântare pentru patru dintre cei uciși în suburbia Dahiya din sudul Beirutului, miercuri, când au auzit o explozie puternică în jurul orei 17:00, ora locală (14:00 GMT).
A existat haos și confuzie printre cei îndoliați, iar apoi au început să apară rapoarte despre explozii care au avut loc și în alte părți ale țării.

Walkie-talki-urile au fost achiziționate de Hezbollah în urmă cu cinci luni


Un videoclip de pe rețelele de socializare a arătat un bărbat căzând la pământ în urma unei mici explozii în timpul a ceea ce părea a fi o procesiune Hezbollah la care a participat o mulțime mare.
Crucea Roșie Libaneză a declarat că peste 30 de ambulanțe au răspuns la exploziile din suburbiile de sud ale capitalei, precum și în sudul Libanului și Valea Bekaa.
Ministerul Sănătății a declarat că exploziile mortale „au vizat walkie-talki-uri”. O sursă apropiată de Hezbollah a mai declarat agenției de presă AFP că walkie-talki-urile folosite de membrii săi au explodat.

Un walkie talkie marca ICOM a fost distrus de o explozie la o casă de la periferia orașului Baalbek
Un walkie talkie marca ICOM a fost distrus de o explozie la o casă de la periferia orașului Baalbek

Agenția Națională de Știri (NNA) din Liban a declarat că un bărbat a fost ucis când un walkie-talkie a explodat într-un magazin care vinde dispozitive celulare din Chaat, în nordul Văii Bekaa.
Acesta a identificat dispozitivul ca fiind un radio VHF portabil ICOM-V82, care este un model întrerupt acum de producătorul de electronice ICOM din Japonia.

NNA a spus că un alt ICOM-V82 a explodat într-o casă de la periferia orașului Baalbek din apropiere. Imaginile video au arătat daune provocate de incendiu la o masă și un perete, precum și părți deteriorate ale a ceea ce părea a fi un walkie-talkie purtând eticheta „ICOM”.
Fotografiile de pe rețelele sociale din alte două locații păreau să arate același model.
Agenția de presă Reuters a citat o sursă de securitate libaneză spunând că walkie-talki-urile au fost achiziționate de Hezbollah în urmă cu cinci luni – cam în aceeași perioadă în care au fost cumpărate pagerele.

Victimele exploziilor, mutilate pe viață

Surse americane și libaneze au declarat pentru New York Times și Reuters că Israelul a plantat cantități mici de explozibil în interiorul pagerelor care au explodat marți.
Un oftalmolog de la un spital din Beirut a declarat pentru BBC că cel puțin 60% dintre persoanele pe care le văzuse și-au pierdut cel puțin un ochi, majoritatea pierzând și o mână.
„Probabil că aceasta este cea mai proastă zi din viața mea ca medic. Cred că numărul victimelor și tipul de daune care au fost făcute sunt uriașe”, a spus doctorul Elias Warrak.
„Din păcate, nu am reușit să salvăm o mulțime de ochi și, din păcate, daunele nu se limitează la ochi – unii dintre ei au leziuni la nivelul creierului, pe lângă orice leziuni faciale.”

Citește și: Conflictul din Ucraina, parteneriatul cu R. Moldova şi înzestrarea Armatei, pe masa CSAT

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Gemenii de 15 ani, din Târgu Jiu dați dispăruți,...

Cei doi minori de 15 ani, dați dispăruți au...

ȘTIRI GdS