17.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChina: Un băiat de 10 ani, ucis într-un nou atac cu înjunghiere lângă o școală japoneză

China: Un băiat de 10 ani, ucis într-un nou atac cu înjunghiere lângă o școală japoneză


Un băiat de 10 ani care frecventa o școală japoneză din sudul Chinei a murit după ce a fost înjunghiat miercuri în drum spre clasă, potrivit ministrului de externe al Tokyo. Este al doilea atac cu cuțitul în apropierea unei școli japoneze din țară în ultimele luni.

Băiatul a fost atacat de un bărbat la aproximativ 200 de metri de porțile școlii japoneze din Shenzhen, o metropolă tech-hub unde se află multe afaceri japoneze, potrivit Ministerului de Externe al Chinei.

Un suspect de 44 de ani a fost reținut la fața locului și arestat, a declarat poliția din oraș într-un comunicat, potrivit CNN. Autoritățile japoneze și chineze nu au precizat naționalitatea victimei. Dar naționalitatea japoneză este necesară pentru înscrierea la Școala Japoneză din Shenzhen, potrivit site-ului său.

„Faptul că un astfel de act disprețuitor a fost comis împotriva unui copil în drum spre școală este cu adevărat regretabil”, a declarat joi ministrul de externe al Japoniei Yoko Kamikawa. „Luăm acest incident extrem de în serios și am cerut încă o dată părții chineze să asigure siguranța cetățenilor japonezi”.

Aniversarea incidentului „918” din 1931

Atacul a avut loc la o dată sensibilă, aniversarea incidentului „918” din 1931, când soldații japonezi au aruncat în aer o cale ferată deținută de japonezi în nord-estul Chinei, cu pretextul de a captura regiunea.
Ziua plină de emoție este comemorată în China ca începutul invaziei Japoniei, presa de stat și oficialii îndemnând publicul să nu uite niciodată umilirea națională.

Autoritățile chineze nu au menționat motivul atacului de miercuri. Însă naționalismul, xenofobia și sentimentul anti-japonez sunt în creștere în țară, adesea avântate de presa de stat.

Un chinez a rănit o japoneză și pe copilul ei

În iunie, un bărbat chinez a rănit o japoneză și copilul ei într-un atac cu înjunghiere în fața unui autobuz școlar din Suzhou, estul Chinei. O însoțitoare de autobuz chinez care a încercat să intervină ulterior a murit din cauza rănilor sale.
În urma atacului, Ministerul de Externe al Japoniei le-a spus școlilor japoneze să-și revizuiască măsurile de siguranță, a spus Kamikawa.

„Tocmai am făcut o solicitare către ministerul chinez de externe de a lua măsuri minuțioase pentru a asigura siguranța școlilor japoneze, așa că suntem extrem de dezamăgiți că acest incident a avut loc în această situație”, a adăugat ea.

La o conferință de presă de miercuri, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe Lin Jian a declarat că cazul este investigat.

„China va continua să ia măsuri eficiente pentru a proteja siguranța tuturor străinilor din China”, a adăugat el.

Atacurile publice împotriva străinilor au fost rare în China, dar o serie de înjunghieri importante au stârnit îngrijorări în ultimele luni.

Cu două săptămâni înainte ca mama și copilul japonez să fie atacați la Suzhou, patru instructori americani au fost înjunghiați de un chinez într-un parc public din Jilin, în nord-est, după ce s-a izbit de unul dintre ei, potrivit poliției chineze.

Ministerul de Externe al Chinei a descris ambele atacuri drept incidente izolate și nu a oferit informații suplimentare despre motive.

Citește și: Conflictul din Ucraina, parteneriatul cu R. Moldova şi înzestrarea Armatei, pe masa CSAT

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS