17.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalSondaj INSCOP: Mircea Geoană, pe primul loc la intenţia de vot pentru turul I la prezidenţiale, urmat de Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi

Sondaj INSCOP: Mircea Geoană, pe primul loc la intenţia de vot pentru turul I la prezidenţiale, urmat de Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi

Un sondaj INSCOP, realizat în perioada 11-16 septembrie, la comanda ILD, arată că Mircea Geoană se află pe primul loc la intenţia de vot pentru turul I la prezidenţiale, urmat de Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi. Geoană ar câştiga cu 47,8%, într-o finală cu Ciolacu, care ar primi 34,2%. Liderul PNL, Nicolae Ciucă, ar câştiga dacă ar intra în turul doi cu Lasconi.

Sondajul arată că 37% dintre respondenţi l-ar vota pe liderul PNL, iar 36,7% pe lidera USR. Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Mircea Geoană şi Nicolae Ciucă, 50,1% dintre români l-ar vota pe fostul secretar general adjunct al NATO, iar 27,9% pe preşedintele Senatului, potrivit news.ro.

În clasamentul intenţiei de vot pentru turul I al alegerilor prezidenţiale conduce Mircea Geoană

Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda Institutului pentru Libertate şi Democraţie în septembrie 2024, în clasamentul intenţiei de vot pentru turul I al alegerilor prezidenţiale conduce Mircea Geoană, urmat de Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi.

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot şi 10 ”sigur da” voi merge la vot, 9,1%% dintre români au ales 1, 0,6% au ales 2, 0.9% au ales 3, 0,3% au ales 4, 5,1% au ales 5, 2,7% au ales 6, 3,4% au ales 7. 4,3% indică 8, 3,9% – 9 şi 69% – 10.

Intenţia de vot la alegerile prezidenţiale – Turul I

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (87,4% din total eşantion, eroare 3.16%), 21,4% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 20,3% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 14,2% pentru Elena Lasconi (USR), 13,6% pentru Diana Şoşoacă (SOS Romania), iar pentru George Simion (AUR) -12%.

Pentru Nicolae Ciucă (PNL) ar opta 7,1% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) 4,7%, iar pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 3,7%. Pentru Cristian Terheş (Partidul Naţional Conservator Român) ar vota 1,9%, iar Ana Birchall (independent) ar obţine 0,7%. 0,4% spun că ar vota alt candidat.

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din listă şi declară că vin sigur la vot (61,8% din total eşantion, eroare 3.76%), 20,8% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 20,5% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 16% pentru Elena Lasconi (USR), 12,5% pentru Diana Şoşoacă (SOS Romania), iar pentru George Simion (AUR) -12,4%. Pentru Nicolae Ciucă (PNL) ar opta 5,6% dintre alegători, pentru Cristian Diaconescu (independent) 4,5%, pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 3,6%,  pentru Cristian Terheş (Partidul Naţional Conservator Român) 2%, iar Ana Birchall (independent) ar obţine 0,9%. 1.2% spun că ar vota alt candidat.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda Institutului pentru Libertate şi Democraţie. Datele au fost culese în perioada 11-16 septembrie 2024.

Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1102 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Citeşte şi: Gorj: Un bărbat din Iași a prezentat polițiștilor un permis de conducere fals

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS