15.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMeșterii populari din Gorj promovează tradițiile românești la Bruxelles

Meșterii populari din Gorj promovează tradițiile românești la Bruxelles

Tradițiile și meșteșugurile din Gorj vor fi promovate în Belgia. Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, în parteneriat cu Asociația EUROPANOVA și cu sprijinul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, anunță lansarea proiectului „Artă și Meșteșug”, ediția I, proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Valoarea finanțării este de 78.830 lei, fondurile fiind destinate promovării imaginii României peste hotare, având în vedere necesitatea de perpetuare a ideii de românism, precum și conservarea tradițiilor și obiceiurilor autohtone, în zonele unde conviețuiesc comunități însemnate de români.

Proiectul „Artă și Meșteșug” contribuie la îmbunătățirea nivelului de cunoaștere a elementelor identitare românești pentru un număr de 100 de copii români stabiliți în Bruxelles, prin participarea acestora la concertul de muzică tradițională românească, susținut de artiști îndrăgiți de publicul iubitor de folclor: Ștefan Popescu, Ion Drăgan, Nicoleta Lătărețu, Carmen Felicia Sarcină, Cornelia Bodescu și Petronela Butnariu. Aceștia vor fi acompaniați de orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Lătărețu” a Școlii Populare de Arte „Constantin Brâncuși Târgu Jiu, precum și la ateliere meșteșugărești interactive, unde copiii vor avea ocazia să descopere și să practice diverse tehnici tradiționale românești, sub îndrumarea unor meșteri populari renumiți.

Meșteri populari

Repertoriul concertului va cuprinde piese tradiționale din toate regiunile etnofolclorice românești, astfel ca toți participanții să se simtă parte din spectacol. Totodată, Ansamblul „Liviu Dafinescu” din Baia de Fier va pregăti suite de dansuri specifice tuturor regiunilor istorice românești reprezentate prin cântec în spectacol.

Spectacolul muzical-coregrafic, precum și atelierele meștesugărești pregătite cu atentie și pasiune de meșterii populari: Claudia Drăghescu – țesut, Cornelia Bodescu – țesut, Ștefan Popescu – construcție instrumente populare, Daniel Preduț – arta lemnului, Daniel Ciuncanu – port popular, Marian Măgureanu – olărit, se vor desfășura duminică, 29 septembrie, începând cu ora 19:00. Pe termen lung, proiectul oferă copiilor posibilitatea de a urma cursuri de educație nonformală, cu o durată de 3 ani, în domeniul meșteșugurilor tradiționale românești. Totodată, va fi consolidat parteneriatul cu Asociația EUROPANOVA, prin organizarea de activități comune destinate promovării culturii românești în rândul diasporei.

Citește și: Hidrocentrala de la SE Turceni intră în reabilitare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS