17.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMohamed Al Fayed, acuzat de multiple violuri de către personal

Mohamed Al Fayed, acuzat de multiple violuri de către personal

Cinci femei spun că au fost violate de fostul șef Harrods, Mohamed Al Fayed, când lucrau la magazinul universal de lux din Londra.

BBC a auzit mărturiile a peste 20 de foste angajate care spun că miliardarul, care a murit anul trecut la vârsta de 94 de ani, le-a agresat sexual – inclusiv viol.

Documentarul și podcastul „Al-Fayed: Predator at Harrods“- au adunat dovezi că, în timpul deținerii lui Fayed, Harrods nu numai că nu a intervenit, dar a ajutat la acoperirea acuzațiilor de abuz.

Actualii proprietari ai Harrods au spus că au fost „complet înspăimântați” de acuzații. Magazinul și-a cerut sincer scuze.
„Pânza de păianjen de corupție și abuz în această companie a fost incredibilă și foarte întunecată”, spune avocatul Bruce Drummond, dintr-o echipă juridică care reprezintă un număr de femei.
„Nu mi-am dat acordul. Am vrut doar să se termine”, spune una dintre femei, care spune că Fayed a violat-o în apartamentul său din Park Lane.

O altă femeie spune că era o adolescentă când a violat-o la adresa din Mayfair.

„Mohamed Al Fayed a fost un monstru, un prădător sexual fără nicio busolă morală”, spune ea, adăugând că tot personalul de la Harrods erau „jucăriile” lui.

„Toți eram atât de speriați. A cultivat în mod activ frica. Dacă ar spune „sare”, angajații ar întreba „cât de sus”.

Fayed s-a confruntat cu acuzații de agresiune sexuală în timp ce era în viață, dar aceste acuzații sunt de o amploare și o gravitate fără precedent. BBC crede că mai multe femei ar fi fost agresate.

„Fayed a fost ticălos”

Cariera antreprenorială a lui Fayed a început pe străzile din Alexandria, Egipt, unde a vândut băuturi gazoase trecătorilor. Dar căsătoria lui cu sora unui traficant de arme milionar saudit l-a ajutat să creeze noi legături și să construiască un imperiu de afaceri.

S-a mutat în Marea Britanie în 1974 și era deja o figură publică binecunoscută când a preluat Harrods în 1985. În anii 1990 și 2000, el apărea în mod regulat ca invitat în emisiunile de chat și divertisment TV la ore de maximă audiență.

Între timp, Fayed – al cărui fiu Dodi a fost ucis într-un accident de mașină alături de Diana, Prințesa de Wales, în 1997 – a devenit cunoscut unei noi generații prin cele mai recente două seriale Netflix din The Crown.

Declarații ale femeilor violate

Dar femeile cu care am vorbit spun că portretizarea lui ca plăcută a fost departe de adevăr.

„Era ticălos”, spune una dintre femei, Sophia, care a lucrat ca asistent personal al lui din 1988 până în 1991. Ea spune că a încercat să o violeze de mai multe ori.

„Asta mă enervează, oamenii nu ar trebui să-l amintească așa. Nu este așa cum a fost.”

Unele dintre femei au renunțat, sau au renunțat parțial, la dreptul la anonimat de a fi filmate – iar BBC a fost de acord să nu folosească nume de familie. Alții au ales să rămână anonimi. Împreună, mărturiile lor dezvăluie un model de comportament de prădător și abuz sexual din partea lui Fayed.

Proprietarul Harrods vizita în mod regulat vastele etaje de vânzări ale magazinului universal și identifica tinere asistente pe care le considera atractive, care urmau apoi să fie promovate să lucreze în birourile sale de la etaj – ne-au spus fostul personal, bărbați și femei.

Atacurile aveau să fie efectuate în birourile lui Harrods, în apartamentul lui Fayed din Londra sau în călătorii în străinătate – adesea la Paris, la hotelul Ritz, pe care îl deținea, sau pe proprietatea sa din apropiere, Villa Windsor.

La Harrods, alți foști membri ai personalului ne-au spus că este clar ce se întâmplă.

„Ne-am privit cu toții trecând pe ușa aia gândindu-ne „biata fată, tu ești azi” și simțindu-ne absolut neputincioși să oprească”, spune Alice, nu numele ei adevărat.

Citește și: Mehedinți: Mai mulți copii acuză stare de rău. A fost activat Planul Roșu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS