Ca dragostea nu tine cont de bariere, nici macar de diferentele religioase, s-a dovedit de nenumarate ori de-a lungul anilor. O familie cu totul aparte, ea românca ortodoxa, el sirian musulman, venit la studii in România, casatoriti de aproape 30 de ani, cu trei copii extraordinari, a trebuit sa lupte cu prejudecatile oamenilor.
Kadour Aksam s-a nascut pe 17 ianuarie 1954 in Siria. A urmat liceul in orasul Damasc, dupa care a obtinut o bursa de studii in România, la Facultatea de Medicina din Craiova. Provine dintr-o familie numeroasa, fiind zece copii, cinci baieti si cinci fete, toti in viata. Tatal copiilor, stomatolog de profesie, a murit când tânarul Aksam implinise 19 ani. I s-a sugerat atunci sa urmeze cariera tatalui, având chiar si avantaje materiale promise: un ceas de aur si mai multe pamânturi. „Am venit in anul 1974 cu bursa in România, iar la 25 de ani absolvisem facultatea. Am urmat specializari in Urologie, la sfatul profesorului Petre Georgescu, care mi-a spus ca majoritatea ministrilor sanatatii din lume sunt urologi“, a povestit Aksam.
Kadour Aksam si-a intemeiat familia visata
In 1976 a cunoscut-o pe Maria Mariana, de care s-a si indragostit imediat, o tânara frumoasa si blonda cu parul lung, care venea mereu in vizita la mama ei, asistenta medicala la Spitalul de Boli Infectioase, unde Kadour Aksam era in practica. Au depus actele pentru casatorie, insa aprobarea a venit abia dupa cinci ani. Erau mari probleme in acea perioada, regimul Ceausescu acceptând cu greu casatoria dintre o românca si un strain, mai ales când acesta era arab. „Soacra mea avusese deja sansa sa ma cunoasca, fiind asistenta medicala in Spitalul nr. 3, unde eram in practica. Mama mea a fost la inceput impotriva casatoriei, din cauza diferentelor de ordin religios, insa fratii mei au convins-o sa ne dea binecuvântarea. Maria, sotia mea, s-a inscris apoi la Facultatea de Medicina din Craiova, dar având in vedere ca era casatorita cu un strain, a trebuit sa urmeze o facultate cu taxa. In anul 1981 s-a nascut primul nostru copil, o fetita superba pe care am botezat-o Sabah (care inseamna Dimineata – n.r.), la fel ca pe mama mea, si Arabela, dupa un personaj dintr-un serial extrem de vizionat in acea vreme“, a continuat Kadour Aksam. In 1988 a venit pe lume al doilea copil al familiei Aksam, o fetita pe care au botezat-o Lujeyn (Apa Argintie – n.r.), iar dupa alti trei ani s-a nascut si cel de-al treilea copil, un baiat pe care l-au botezat Sherif. Sotia lui Kadour Aksam, Maria, a fost nevoita sa intrerupa studiile, trebuind sa isi urmeze in Siria sotul, chemat pentru satisfacerea stagiului militar de doi ani si jumatate. A renuntat la tot, la studii, la familie si la apropiati si cu un copil mic in brate si-a urmat barbatul.
Sabah a absolvit liceul in Siria, iar in Craiova a facut Facultatea de Informatica. Lujeyn a urmat traditia tatalui, fiind studenta in anul I la Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova, iar Sherif este in clasa a X-a la Liceul „Traian Demetrescu“.
Cariera in medicina si sport…
Tânarul medic a reusit sa se inroleze la cel mai mare spital militar din Orient – Tichrin, unde a avut sansa sa invete specializari aparte pentru acele vremuri: rezectii ale prostatei si transplanturi renale. In scurt timp a devenit membru al echipei de medici din singurul spital care realiza transplanturi renale. Seful echipei de medici de pe atunci este in prezent ministrul sanatatii in tara natala a lui Aksam. A fost transferat apoi in Libia, cu o oferta de nerefuzat, tot la un spital militar. Din cauza invatamântului foarte slab din Libia, in special cel primar, si alegii care impunea ca aceste studii sa fie facute in particular, la domiciliu, s-au intors atunci in Siria. Si-a deschis un cabinet medical, insa, din cauza unei probleme de sanatate, s-a implicat in sport, alta pasiune a vietii lui Kadour Aksam. „Jucasem fotbal, aveam afinitate spre sport. Am fost medic al echipei nationale de fotbal siriene, am facut studii sportive, am ocupat functii de conducere in clubul in care am activat – Magd Sporting. Am inceput atunci sa ma ocup de intermedieri in domeniul sportiv, intre România, Siria si Arabia Saudita, aducând multi antrenori din România, in special din fotbal: Constantin Otet, Dumitru Lita, Costica Stefanescu, Marian Bondrea, Dumitru Marcu etc. Si in handbal am intermediat transferurile marilor antrenori Aurelian Rosca, Gheorghe Zbora etc., dar si in gimnastica si inot. Apoi am deviat sfera de intermedieri sportive si catre jucatori, obtinând si licenta din 2003 in acest sens“, a adaugat Aksam.
Din 1998 a inceput aceasta slujba, ducând pe rând in tara lui natala echipe de fotbal ca Universitatea Craiova, FC Brasov, Jiul Petrosani, Alba Iulia, Buzau etc. In cel mai scurt timp insa, isi doreste sa revina la meseria sa de baza, sa infiinteze o clinica in Craiova, unde sa se efectueze interventii cu laser pentru distrugerea calculilor renali. In prezent, Kadour Aksam este mai mult plecat, Craiova, Siria, Dubai fiind cele mai dese destinatii.
„Fiecare dintre parteneri trage mai mult spre radacinile lui“
Când vine vorba despre diferentele dintre doua civilizatii, Kadour Aksam marturiseste ca cel mai mult au de suferit copiii, pentru ca o data cu inaintarea in vârsta a sotilor, „fiecare dintre parteneri trage mai mult spre religia si radacinile lui“. „Noi, musulmanii, credem intr-un singur Dumnezeu. Insa in Siria, oamenii respecta religia. Incepând de dimineata de la 5.30, când rasare soarele, apoi la ora 12.00, la 16.00, la 19.00, iar seara la ora 21.00, musulmanii se roaga. Ne rugam de cinci ori pe zi. Ne spalam mâinile de trei ori, bratele de trei ori, fata de trei ori, capul o data, picioarele de trei ori, pentru a fi curati inainte de a adresa o ruga… Ne rugam atât acasa, cât si la moschee, iar vinerea neaparat la moschee. Intr-o casnicie, seriozitatea sotilor este foarte importanta, apoi obligatia morala catre partener si copii este esentiala“, a marturisit Aksam.