24.5 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFemeie transgender, înjunghiată mortal în Georgia, pe fondul controversei legislative LGBTQ

Femeie transgender, înjunghiată mortal în Georgia, pe fondul controversei legislative LGBTQ

Kesaria Abramidze, un model transgender, a fost ucisă în Georgia, stârnind îngrijorări cu privire la drepturile și siguranța LGBTQ.

Un model transgender georgian și o personalitate publică proeminentă a fost înjunghiată mortal în apartamentul ei. A fost un atac „premeditat”, spun autoritățile, pe fondul criticilor aduse represiunii guvernamentale asupra drepturilor LGBTQ.

Actrița și influecerița Kesaria Abramidze, de 37 de ani, a fost ucisă înjunghiată, miercuri, la o zi după ce un proiect de lege care susține „valorile familiei” a trecut la lectura finală. Legea a fost comparată cu legea „propagandei gay” a Rusiei și criticată de Uniunea Europeană și de grupurile de drepturi ca stigmatizează persoanele LGBTQ.

Abramidze a fost prima persoană din Georgia care s-a declarat public ca fiind transgender. Ea a reprezentat țara la concursul Miss Trans Star International din 2018 și a avut peste 500.000 de urmăritori pe Instagram.

Ministerul Afacerilor Interne a declarat joi că ea a suferit „multe înjunghiuri” și că investighează o „crimă premeditat săvârșită cu cruzime deosebită și circumstanțe agravante pe motive de gen”. Presa georgiană a raportat că poliția a arestat un bărbat suspect.

Criticii au acuzat de multă vreme partidul de guvernământ Visul Georgian că a alimentat homofobia și transfobia și că promovează o agendă anti-occidentală și anti-liberală înainte de alegerile de luna viitoare.

Persoanele LGBT+ se confruntă cu discriminare

Președintele pro-UE Salome Zurabishvili – în conflict cu guvernul – a condamnat „crima îngrozitoare” într-o postare pe Facebook, spunând că „tragedia trebuie să trezească societatea georgiană”.

Abramidze însăși a criticat anterior abordarea guvernului față de violența domestică și drepturile femeilor. În aprilie, ea a spus că a fost forțată să fugă temporar în străinătate, temându-se pentru viața ei după atacurile unui fost partener.
„Nu feminicidului care a devenit atât de frecvent în țara noastră!” a postat ea.

Avocatul poporului pentru drepturile din Georgia a declarat în 2022 că „persoanele LGBT+ se confruntă cu discriminare și violență persistentă în toate sferele vieții”.

Ultimele măsuri, care trebuie să fie promulgate de Zurabishvili sau de președintele parlamentului, „se referă la restrângerea, în instituțiile de învățământ și emisiunile TV, a propagandei relațiilor între persoane de același sex și a incestului”.

De asemenea, interzice tranziția de gen, adopția de către cuplurile de același sex și persoanele transgender și anulează căsătoriile între persoane de același sex efectuate în străinătate, potrivit www.aljazeera.com.

Proiectul de lege „subminează drepturile fundamentale ale georgienilor

Grupurile pentru drepturile omului au criticat formularea pentru că pune relațiile LGBTQ la egalitate cu incestul. Amnesty International a numit măsurile „homofobe și transfobe”. Iar Bruxelles a spus că proiectul de lege „subminează drepturile fundamentale ale georgienilor și riscă stigmatizarea și discriminarea în continuare a unei părți a populației”.

Această mișcare vine la mai puțin de un an după ce guvernul a adoptat un alt proiect de lege controversat privind „agenții străini”, declanșând proteste și tensiuni politice luni de zile.

Acest proiect de lege cere ca mass-media și ONG-urile să se înregistreze ca „urmărind interesele unei puteri străine” dacă primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate. Este văzut de mulți ca fiind influențat de o legislație similară din Rusia, care a fost folosită pentru a restrânge oponenții politici ai Kremlinului și disidența.

Citește și: Doi dispăruți, 1000 evacuați, după ce furtuna Boris a adus inundații în nord-estul Italiei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS