Israel şi Hezbollah au schimbat focuri puternice duminică. Avioanele de război israeliene au efectuat cel mai intens bombardament din aproape un an de război în sudul Libanului. Hezbollah a tras cu rachete adânc în nordul Israelului, transmite Reuters.
Armata israeliană a declarat că a lovit în jur de 290 de ţinte sâmbătă, inclusiv mii de lansatoare de rachete Hezbollah, şi a spus că va continua să lovească ţinte ale mişcării susţinute de Iran.
Israelul a închis şcolile şi a restricţionat adunările în multe zone de nord ale ţării şi în înălţimile Golan ocupate de Israel, duminică devreme.
Sirenele au sunat toată noaptea în timp ce mai multe rachete şi rachete au fost lansate din Liban şi Irak, dintre care majoritatea au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană israeliene, a spus armata.
Mai multe clădiri au fost lovite, inclusiv o casă grav avariată în apropierea oraşului israelian Haifa.
Echipele de salvare au tratat răniţii, dar nu au existat rapoarte de decese, deoarece rezidenţii au fost instruiţi să stea în apropierea adăposturilor anti-bombă şi a camerelor sigure.
Conflictul dintre Israel și Hezbollah a escaladat brusc în ultima săptămână
Hezbollah a declarat că a vizat baza aeriană israeliană Ramat David cu zeci de rachete ca răspuns la ”atacuri repetate israeliene asupra Libanului”, a postat grupul pe canalul său Telegram, duminică dimineaţa.
Barajele succesive de atacuri cu rachete lansate de Hezbollah la Ramat David sunt cele mai profunde lovituri pe care le-a revendicat de la începutul ostilităţilor.
Conflictul – escaladat brusc în ultima săptămână – a fost purtat de când Hezbollah a deschis un al doilea front împotriva Israelului, după ce Israelul a intrat în război cu Hamas în enclava palestiniană Gaza, declanşat de atacul condus de Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie.
Militanţii irakieni susţinuţi de Iran au revendicat un atac exploziv cu drone asupra Israelului, duminică dimineaţa.
Coordonatorul special al ONU în Liban, Jeanine Hennis-Plasscharet, a declarat într-o postare pe X că ”cu regiunea în pragul unei catastrofe iminente, nu este exagerat de afirmat: NU există o soluţie militară care să facă ambele părţi mai sigure”.
CITEȘTE ȘI: Plafonarea prețului la energie s-ar putea prelungi