23.4 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria face o mutare nouă pentru exproprierile din Piaţa Veche

Primăria face o mutare nouă pentru exproprierile din Piaţa Veche

Primăria Craiova supune la vot, în următoarea şedinţă de consiliu, aprobarea listei proprietarilor care vor fi expropriaţi pentru proiectul privind complexul sportiv din Piaţa Veche şi a sumelor pentru despăgubirea acestora. Pe lista primăriei se află şi halele din Piaţa Veche. Grupul civic care încearcă să le salveze de la extincţie a transmis că, în urma unei întâlniri cu autorităţile, care a avut loc în urmă cu două săptămâni, edilul ar fi solicitat proiectantului să modifice complexul pentru a păstra halele şi a le armoniza cu noua construcţie. Numai că Primăria nu a confirmat această informaţie.

Între timp, exproprierile merg înainte, chiar dacă hotărârea prin care s-a declanşat procedura a fost aprobată fără a avea majoritatea cerută de lege. Cu toate astea, municipalitatea face o mutare nouă. GdS a remarcat o nouă diferenţă strategică faţă de hotărârile similare din anii anteriori.

Primăria citează, de această dată, alineatul care cere votul a două treimi din consilieri

Aşa cum GdS arăta într-un material anterior, municipalitatea urmează calea deja bătătorită, evidentă din istoricul hotărârilor privind astfel de proiecte. Mai întâi aprobă HCL pentru declararea de utilitate publică, în care sunt incluse toate etapele exproprierii. La următoarea şedinţă, supune la vot lista proprietarilor şi sumele pentru exproprieri, iar din momentul în care această hotărâre trece, Primăria are la dispoziţie 90 de zile pentru a vira sumele în contul acestora. Din acel moment, primarul poate emite dispoziţiile de expropriere, conform hotărârii anterioare, privind declararea de utilitate publică.

Practic, dacă HCL din şedinţa de joi, 26 septembrie trece, nimic nu mai poate opri exproprierile, în afară de contestarea juridică a hotărârii precedente, care prezintă vicii de procedură, aşa cum Gazeta de Sud a detaliat în mai multe materiale privind acest subiect.

Primăria citează, însă, de această dată, alineatul pe care l-a modificat în HCL anterioară – art. 139, alin. 2, care prevede că procedurile de expropriere trebuie să primească votul a două treimi din totalul consilierilor în funcţie.

Găsiţi diferenţele

GdS a comparat demersul primăriei cu alte proiecte care au prevăzut lucrări de utilitate publică şi exproprieri. Am observat, astfel, că Primăria nu este decisă asupra alineatelor pe care le citează când invocă temeiul legal. Dacă la străpungerea Traian Lalescu – Calea Bucureşti sau la Pasajul Gârleşti, hotărârea pentru declararea utilităţii publice ŞI declanşarea procedurilor de expropriere invocă alineatul 2 al art. 139 din Codul Civil, care impune votul majorităţii calificate pentru proiectele care vizează exproprieri, la proiectul pentru Piaţa Veche, schimbă alineatul pentru ca proiectul să poată trece cu mai puţine voturi (majoritate absolută, adică jumătate dintre consilieri, nu două treimi). La fel procedează şi la proiectul pentru bulevardul Promenada.

În schimb, atunci când vine vorba despre aprobarea raportului privind lista proprietarilor ce urmează a fi expropriaţi şi sumele pentru despăgubiri, lucrurile se inversează. Nicio astfel de hotărâre din cele 5 analizate de GdS, din ultimii 3 ani, nu invocă alineatul 2 al articolului 139.

Primăria încearcă să dreagă busuiocul?

Având în vedere că nicio hotărâre din cele pentru însuşirea rapoartelor de evaluare privind lista proprietăţilor pentru expropriere şi valorile despăgubirilor din toate cele analizate NU aminteşte alineatul legat de majoritatea calificată, faptul că Primăria Craiova introduce acest alineat în HCL propusă spre aprobare pentru complexul din Piaţa Veche pare o încercare de a drege busuiocul după ce a trecut hotărârea precedentă, privind declararea de utilitate publică şi declanşarea procedurii de expropriere, fără voturile prevăzute de lege.
Menţionăm hotărârile privind însuşirea rapoartelor de evaluare privind exproprierile analizate, unde este invocat alineatul 3, nu alineatul 2. Marea diferenţă dintre cele două alineate o reprezintă numărul necesar de voturi pentru adoptare:

  • hotărârea pentru drumul de legătură pentru Promenada (HCL 393/2022)
  • hotărârea pentru străpungerea Traian Lalescu (HCL 201/2023)
  • hotărârea pentru modernizarea străzii Vânătorii de Munte (HCL 202/2023)
  • hotărârea pentru modernizarea străzii Mălinului (HCL 543/2023)
  • hotărârea pentru Pasajul Gârleşti (HCL 544/2023).
    La toate acestea, alineatul a a fost deja menţionat în hotărârea iniţială, cu excepţia drumul de legătură pentru Promenada. La Piaţa Veche, în schimb, acest alineat apare acum, dar LIPSEŞTE din hotărârea iniţială privind declanşarea exproprierilor.

Primarul rostogoleşte pe TikTok un clip pentru promovarea complexului sportiv

În plină controversă, Olguţa Vasilescu pare să încerce să contracareze demersul celor care se opun proiectului care implică dărâmarea halelor din cea mai veche piaţă a Craiovei prin recursul la diverse strategii de PR. În urmă cu o lună, publica scrisoarea deschisă semnată de 30 de seniori ai scrimei, care aplaudau iniţiativa construirii complexului de scrimă şi box. În acelaşi timp, ignora petiţia semnată de peste 2000 de oameni pentru salvarea zonei în care acesta va fi ridicat. Zilele trecute, aceasta a publicat pe TikTok un clip de aproape 10 minute în care se promovează intens proiectul, sub genericul „Craiova va avea Fan Zone”.

Clipul include mărturii ale unor craioveni care privesc către halele lăsate în paragină şi se plâng de condiţia în care acestea se află. Urmează apoi un mesaj despre cum proiectul va revitaliza o zonă lăsată în paragină şi alte mărturii ale unor persoane din mediul sportiv, care susţin proiectul pentru sala de box şi scrimă.

Adevărul relativ

Materialul video arată însă o singură faţă a problemei, făcând proiectul complexului să pară salvator într-o zonă lăsată de izbelişte. Degradarea halelor este discutată de foarte mulţi ani, însă arhitecţii insistă pe valoarea istorică a acestora şi pe necesitatea conservării patrimoniului, cu atât mai mult cu cât în această zonă există monumente istorice.
În timp ce primăria consideră că va salva zona prin acest complex sportiv şi arată oportunitatea sa, cei care se împotrivesc demolării halelor insistă că nu investiţia în sine este problema, ci locul ales, dimensiunea şi aspectul acestei săli, complet inadecvate pentru centrul vechi al oraşului.

În schimb, mai mulţi arhitecţi şi activişti au propus un proiect pentru revitalizarea halelor din Piaţa Veche şi mutarea complexului sportiv în zona 1 Mai, alături de Polivalentă şi Oblemenco. Ideea mutării complexului nu a fost luată în considerare, deşi conform planului urbanistic general, zona centrală nu este destinată funcţiunilor sportive, în timp ce în 1 Mai apariţia unui nou complex ar fi fost perfect adaptată PUG-ului.

Citeşte alte materiale despre acest subiect AICI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS