16.8 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMinistrul Mediului și specialiștii de la Apele Române au verificat digul din zona Rast – Bistreț

Ministrul Mediului și specialiștii de la Apele Române au verificat digul din zona Rast – Bistreț

Ministrul Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, împreună cu specialiștii de la Apele Române, Sorin Lucaci, directorul general, Sorin Rîndașu, directorul Departamentului de Situații de Urgență și reprezentanții ai DSU Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, au verificat, astăzi, digul de la Dunăre, din zona Rast – Bistreț, județul Dolj, grav afectat în timpul inundațiilor din 2006. Atunci, aproximativ 22.000 de hectare de pământ și mai multe localități au fost inundate.

Ministrul Mircea Fechet și specialiștii de la Apele Române au luat la pas zona unde la inundațiile din 2006 s-a format breșa, constatând că, după ce a fost consolidat digul respectiv nu este nici un pericol, potrivit unui comunicat al Administrației Bazinale de Apă Jiu.

„Digul a fost consolidat, însă am venit aici pentru a vedea de la înălțime, pentru o privire de ansamblu, care este starea lui acum, să ne asigurăm că nu este posibil să se repete scenariul din 2006. Din câte m-au informat colegii mei de la Administrația Baiznală de Apă Jiu în ultima perioadă, Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, formațiile de lucru Dunăre-Bistreț și Dunăre – Nedeia au continuat lucrările de prevenție și întreținere a acestor zone și în altele din aria lor de activitate. Am primit asigurări de la specialiștii Administrațiie naționale “Apele Române” că digul va rezista sută la sută pe această secțiune. Putem spune că nu mai este punct critic”, a declarat Mircea Fechet.

Debitul Dunării în zona localității Bistreț este în creștere

Directorul Apele Române Jiu, Daniel Naicu a explicat că: “Debitul Dunării la această oră, pe sectorul pe care ne aflăm acum, în zona localității Bistreț este în creștere, față de ziua precedentă. Ieri, dacă aveam un debit de 6100 mc/s la Baziaș și la Porțile de Fier II se evacuau 5500mc/s, astăzi avem o creștere la intrarea în țară cu 100 de mc/s, adică 6200 mc/s și un debit defluent de 5900 mc/s la Porțile de Fier II.

Până pe data de 29 septembrie o sa avem un devit probabil de 8800mc/s, un debit care nu ne face probleme. Am tranzitat în jumătatea lunii ianuarie un debit de 9500 mc/s la intrarea în țară, fără a întâmpina nici un fel de probleme. Au fost luate măsuri suplimentare. Luăm tot timpul. Când avem informația că fluviul Dunărea este în creștere, avem stocurile de materiale, avem hidrobarajele, patplanșele pe care noi, cei de la Apele Române Jiu le pregătim, le scoatem din magazie, le reverificăm pentru a fi tot timpul pregătiți.

Noi, măsuri întreprindem tot timpul anului prin lucrările de curățare, întreținerea digurilor, supravegherea sectoarelor cu agenții hidrotehnici. Acum nu este cazul să ne îngrijorăm. Debitul înregistrat la Budapesta, în jur de 9000mc/s, zilele trecute, nouă, pe sectorul românesc, nu ne poate face probleme, deoarece în aval de Porțile de Fier II, pe teritoriul județului Dolj avem peste 150 km de diguri, avem o zonă inundabilă foarte mare”.

Sunt monitorizate, atât lucrările hidrotehnice, cât și debitele pe fluviu

Directorul A.B.A Jiu, inginerul Daniel Naicu, a mai precizat că, încă de când s-a anunțat situația de creștere a debitelor pe Dunăre, a controlat zonele considerate vulnerabile unde digurile au cedat în 2006. Sunt monitorizate, atât lucrările hidrotehnice, cât și debitele pe fluviu, de către agenții hidrotehnici ai Administrației Baziale de Apă Jiu, până ce viitura va trece și totul va reveni la normal.

Totodată, Administrația Bazinală de Apă Jiu, Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, a dus în apropiere de orașul Bechet, la Formația de lucru Dunăre-Nedeia, utilaje necesare la intervenție: buldoexcavator, excavator cu braț de 14 metri, tractor cu remorcă, tractor cu aparat de umplere saci, autoutilitare. Acestea completează materialele din stocul de apărare – saci, hidrobaraje, panouri de apărare, barca pregătită de intervenție, pompe, generatoare, geotextil, pari, etc., care sunt deja la cantonul A.B.A Jiu de la Nedeia.

Citeşte şi: Ministerul Mediului: Viitura de pe Dunăre va ajunge în România la sfârșitul acestei săptămâni

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS