16.8 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalBilanțul morților se apropie de 500 în atacurile israeliene asupra Libanului

Bilanțul morților se apropie de 500 în atacurile israeliene asupra Libanului

Cel puțin 492 au fost uciși și 1.645 au fost răniți în atacurile israeliene asupra Libanului de luni, a declarat ministerul libanez al sănătății. Armata israeliană a declarat că atacurile sale aeriene au lovit peste 1.300 de ținte ale Hezbollah în ultimele 24 de ore. Zeci de mii de oameni fug din sudul Libanului „din cauza atrocităților israeliene”, a declarat Nasser Yassin, ministrul libanez care coordonează răspunsul la criză.

Unii locuitori au raportat că au primit avertismente sub formă de mesaje text şi înregistrări vocale din partea armatei israeliene de a părăsi zonele din apropierea poziţiilor grupării susţinute de Iran. Zahra Sawli, o studentă din oraşul Nabatieh din sud, a declarat pentru BBC că bombardamentele au fost intense.

„M-am trezit la 6 dimineaţa în sunetul bombardamentelor. Până la prânz a început să devină foarte intens şi am văzut o mulţime de lovituri în zona mea.” „Am auzit o mulţime de cioburi de sticlă.”

Israelul a lansat un val larg de lovituri aeriene împotriva Hezbollah-ului susținut de Iran în Liban, vizând simultan sudul țării, valea ei de est Bekaa și o suburbie de sud a Beirutului, într-o lovitură care l-a vizat pe liderul Hezbollah-ului Ali Karaki, despre care Hezbollah a spus ulterior că a supraviețuit.

Ministerul Sănătăţii din Liban a declarat că atacurile aeriene israeliene de luni au ucis inclusiv 35 de copii, şi au rănit alţi cel puţin 1.246, potrivit France 24.

Israelul a emis un avertisment

Armata israeliană a cerut oamenilor din Liban să se îndepărteze de țintele Hezbollah și a spus că efectuează lovituri „ample și precise” împotriva grupării. Prim-ministrul israelian Binyamin Netanyahu a emis un avertisment video, care vizează civilii libanezi, îndemnându-i să țină seama de apelurile israeliene de a-și evacua casele. Mii de oameni au fugit din sudul Libanului, blocând autostrăzile, inclusiv ruta principală către Beirut.

Președintele iranian Masoud Pezeshkian a declarat luni că Israelul dorește să tragă Orientul Mijlociu într-un război deplin, provocând Iranul să se alăture conflictului de aproape un an dintre Israel și Hezbollah susținut de Teheran din Liban și a avertizat împotriva consecințelor „ireversibile” ale instabilitate în Orientul Mijlociu. Pezeshkian a vorbit cu reporterii după sosirea sa la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU.

Citește și: Alertă de călătorie în Liban

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS