16.8 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNimeni nu s-a înscris la concursul pentru medici cardiologi la SJU Târgu Jiu

Nimeni nu s-a înscris la concursul pentru medici cardiologi la SJU Târgu Jiu

Criza de personal medical specializat se acutizează la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu. Este criză de medici cardiologi.

Ultimul concurs organizat pentru ocuparea posturilor de medic specialist în cardiologie a avut un rezultat dezolant. Nu s-a înscris niciun candidat. Acest lucru reflectă o tendință îngrijorătoare în rândul profesioniștilor din domeniul medical, care pare să evite unitățile spitalicești din regiune.

Spitalul a anunțat că scoate la concurs patru posturi în cadrul Secției de Cardiologie, dintre care două pentru medici specialiști și două pentru rezidenți în ultimul an de formare. În ciuda acestei inițiative, termenul limită pentru depunerea dosarelor a trecut fără ca vreun medic să manifeste interes. Ca rezultat, concursul va fi anulat. Conducerea spitalului se vede nevoită să caute o nouă dată pentru organizarea acestuia. Este un demers ce poate dura și mai mult, având în vedere complexitatea procesului de recrutare.

Pacienții nu au parte de specialiști

În ultimul an, spitalul a încercat în mod repetat să angajeze medici cardiologi, însă toate eforturile au fost în zadar. În prezent, Secția de Cardiologie este grav afectată, având în rândurile sale doar doi medici specialiști activi, în condițiile în care majoritatea colegilor lor au decis să părăsească spitalul. Motivele plecărilor sunt variate, dar printre cele mai frecvente se numără suprasolicitarea profesională și remunerarea considerată insuficientă pentru volumul de muncă și responsabilitățile asumate.

Aceste circumstanțe dificile au condus la o stare de nemulțumire generală în rândul personalului medical, care se simte copleșit de presiunea de a oferi îngrijire de calitate cu resurse extrem de limitate. Aceste deficiențe în personalul medical au dus la probleme serioase în asigurarea turelor de gardă în specialitatea cardiologie. Pacienții pot întâmpina întârzieri în accesarea serviciilor medicale esențiale, iar siguranța acestora este pusă în pericol. În încercarea de a face față acestei situații critice, spitalul a apelat la medici din alte unități medicale, cum ar fi Spitalul de la Târgu-Cărbunești, în speranța că aceștia vor putea suplini lipsa personalului.

Au adus un cardiolog, dar la Ambulatoriu

În schimb, pacienții internați în secțiile Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu vor beneficia de serviciile unui cardiolog pediatric. Un medic specialist specialitatea cardiologie pediatrică s-a alăturat echipei medicale a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. Doctorița Corina Vasile, medic specialist Cardiologie Pediatrică, va oferi consulturi interdisciplinare copiilor internați în secțiile unității medicale, urmând ca în cel mai scurt timp posibil să fie înființat și Cabinetul de Cardiologie Pediatrică în Ambulatoriul Integrat.

În cadrul acestui cabinet vor fi consultați copiii în baza unui bilet de trimitere emis de medicul specialist pediatru sau de medicul de familie. Conform CV-ul prezentat, doctorița Corina Vasile este absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie din Craiova și are experiență profesională acumulată atât în România, cât și în Franța, unde a efectuat un stagiu de pregătire la la Departamentul de Cardiologie Congenitală de Copii și Adulți la Centrul Spitalului Universitar (CHU) din Bordeaux. Acolo a acumulat experiență în diagnosticarea și tratamentul bolilor cardiace congenitale.

Problemele cardiace la copii

De asemenea, Corina Vasile a urmat, de-a lungul anilor, programe de formare specializată în cardiologie pediatrică la nivel internațional, fiind recunoscută pentru utilizarea inovativă a inteligenței artificiale în diagnosticarea medicală. A participat la cursuri internaționale și naționale, este autoarea a numeroase publicații și lucrări în reviste de specialitate, a elaborat cursuri, materiale didactice și monografii de specialitate, este membră activă a Asociației Europene de Cardiologie Pediatrică și Congenitală și a Colegiului American de Cardiologie, dar și a Societății Române de Cardiologie și a Societății Române de Pediatrie. Un medic cardiolog pediatric este instruit special pentru a diagnostica și gestiona problemele cardiace la copii.

În spitalele din județul Gorj nu exista un astfel de specialist până în prezent, părinții fiind obligați să se îndrepte spre centre universitare sau spre mediul privat. Problemele cardiace la copii pot fi uneori complexe și se pot dezvolta în paralel cu alte afecțiuni, tocmai de aceea, de cele mai multe ori, cardiologul pediatru colaborează și lucrează în echipă cu alți medici. Evaluarea cardiologică se recomandă din primele luni de viață, nu este deloc dureroasă pentru copil; de asemenea, se poate efectua orice vârstă, fără riscuri sau efecte adverse, iar investigațiile sunt non-radiante.

Citește și: Ultimele probe la cel mai modern grup pe cărbune din România

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS