13.6 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj130 de ani de la înființarea Muzeului Județean Gorj

130 de ani de la înființarea Muzeului Județean Gorj

Muzeul Județean Gorj va marca în curând 130 de ani de la înființarea instituției. Cu această ocazie vor fi organizate o serie de manifestări dedicate celui mai vechi muzeu din județul Gorj.

Momentul culminat al festivităților va fi un simpozion național de istorie. Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” are sediul în Târgu Jiu. Cuprinde colecții de arheologie (epoca preistorică, dacică și romană), istorie medie, modernă și contemporană, colecție de numismatică (epoca romană), colecția de documente Alexandru Ștefulescu (secolele XV – XIX), carte veche, icoane. Clădirea muzeului este monument eclectic, construit în 1894 ca sediu al Prefecturii, apoi tribunal. Restaurat în 1977 – 1978, devine sediul muzeului județean.

Înființat de un grup de oameni de cultură

Muzeul Gorjului a fost înființat în vara anului 1894 de către un grup de oameni de cultură în frunte cu istoricul Alexandru Ștefulescu, prof. Iuliu Moisil, pictorul Witold Rolla Piekarski și ing. Aurel Diaconovici. Până în 1896 Muzeul Gorjului a funcționat în două săli din cadrul localului Prefecturii (actualul muzeu), apoi în localul Gimnaziului „Tudor Vladimirescu”, iar între 1926 – 1952 într-un local propriu, construit în Parcul Central.

Între 1952 – 1974 muzeul a funcționat într-un local de pe strada Tudor Vladimirescu nr. 73, construit de Liga Națională a Femeilor Gorjene la inițiativa Arethiei Tătărescu. Muzeul expune arheologie și istorie, din preistorie până în 1918, numismatică (epoca romană), colecția lui Alexandru Ștefulescu, cuprinzând documente și manuscrise referitoare la istoria Gorjului începând din secolul al XV-lea și carte veche.

Reabilitare de 60 de milioane de lei

Consiliul Județean a primit aprobare pentru finanțarea proiectului „Creșterea eficienței energetice a clădirii Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, în cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS), coordonat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Prin acest proiect, se propune reabilitarea Muzeului Județean Gorj, fiind o clădire de patrimoniu, conform Listei Monumentelor Istorice, actualizată în 2015, imobilul este încadrat ca monument istoric, grupa valorică B, având codul LMI GJ-II-m-B-09177, sub denumirea de „Prefectura Veche”. Prin acest proiecte de investiție, se propun a fi realizate următoarele lucrări de intervenție: lucrări de consolidare; lucrări de creștere a eficienței energetice; lucrări de arhitectură; lucrări de instalații (sanitare, termice și electrice).

Valoarea totală a proiectului „Creșterea eficienței energetice a clădirii Muzeului Județean Gorj Alexandru Ștefulescu”, este în cuantum de 59.775.239,08 lei (inclusiv TVA), din care: Asistență financiară nerambursabilă solicitată prin program (cheltuieli eligibile) – 44.888.129,83 lei; Contribuția Consiliului Județean Gorj (cheltuieli neeligibile) – 14.887.109,25 lei. Prin implementarea acestui proiect, se vor efectua lucrări de intervenție, însoțite de lucrări de reparații capitale, astfel încât, după efectuarea acestora, clădirea să poată fi încadrată în clasa de risc seismic de gradul IV, față de gradul II cât este în prezent.

Clădirea se degradează

Imobilul se află în zona centrală a municipiului Târgu Jiu și este alcătuit din teren cu suprafață măsurată de 2.450 mp și o construcție edificată pe acesta cu o suprafață construită de 1.455,84 mp. Muzeul este încadrat ca monument istoric, grupa valorică B, având codul LMI GJ-II-m-B-09177, sub denumirea ,,Prefectura Veche”. Clădirea propusă pentru reabilitare, fiind clădire de patrimoniu construită în anul 1875, este uzată din punct de vedere fizic și nu mai corespunde normelor de rezistență, stabilitate și din punct de vedere energetic, conform CJ Gorj.

Restricțiile de intervenție impuse de statutul de monument istoric, precum și de exigențele legislative legate de normele și normativele privind stabilitatea clădirilor și renovarea energetică, au dus la necesitatea întreprinderii unor măsuri de consolidare și eficientizare energetică ale edificiului. Intervențiile de reabilitare realizate relativ recent au fost limitative, cu rolul de reducere a degradărilor clădirii prin efectuarea de reparații interioare și exterioare, înlocuirea tâmplăriei interioare/exterioare, termoizolarea planșeului de lemn de la pod.

E plin de fisuri

În prezent, clădirea prezintă degradări structurale manifestate prin fisuri la interior și exterior, a șarpantă, a învelitoare, la tencuiala exterioară, inclusiv prin apariția igrasiei, conductele interioare de alimentare cu apă și cele de canalizare fiind uzate fizic și moral. Toate acestea au dus la agravarea stării de conservare, cu repercusiuni și asupra rezistenței clădirii, menținerea umezelii la parter prin neetanșarea glafurilor, ferestrelor și a burlanelor. Din punct de vedere arhitectural, clădirea prezintă degradări specifice acțiunii în timp a factorilor de mediu și a lipsei mentenanței la nivelul anvelopei.

Citește și: Elevii din Gorj au donat alimente pentru persoanele afectate de inundațiile din Galați

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS