2.8 C
Craiova
duminică, 20 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUraganul „catastrofal” Helene a ajuns în Florida

Uraganul „catastrofal” Helene a ajuns în Florida

Peste un milion de oameni au rămas fără energie electrică, când uraganul Helene a atins pământul joi noaptea târziu în regiunea Big Bend din Florida. Mii de persoane au fost evacuate în timp ce autoritățile au avertizat despre un scenariu de valuri de furtună „de coșmar”. Uraganul „extrem de periculos” Helene a atins pământul în statul american Florida, joi, oficialii avertizând asupra condițiilor „de nesupraviețuire” și a unei valuri de furtună potențial catastrofală suficient de mare pentru a acoperi o casă cu două etaje.

Peste un milion de oameni au rămas fără curent, iar drumurile erau deja inundate înainte de ceea ce se așteaptă să fie una dintre cele mai mari furtuni din Golful Mexic din ultimele decenii.

Helene, cu mișcare rapidă, a devenit un uragan de categoria 4 „extrem de periculos” joi, cu ochiul lovind în apropierea orașului Perry la aproximativ 23:10, ora locală (0310 GMT vineri), a declarat Centrul Național pentru Uragane al SUA.

Vântul a suflat cu 225 de kilometri pe oră când a trecut peste apele calde ale Golfului și a început să lovească zona Big Bend de la sud de Tallahassee. „Toată lumea de-a lungul coastei Big Bend din Florida este expusă riscului unei furtuni potențial catastrofale”, a spus NHC pe rețelele de socializare.

Peste un milion 1.036.553 de case și întreprinderi au rămas fără curent

Aeroporturile din Tampa și Tallahassee s-au închis. Părți din Sankt Petersburg, centrul orașului Tampa, Sarasota, Treasure Island și alte orașe de pe coasta de vest a Floridei fiind deja inundate.

Aproximativ 1.036.553 de case și întreprinderi au rămas fără curent, potrivit site-ului de urmărire PowerOutage.us.

„Ne așteptăm să vedem o inundație de 15 până la 20 de picioare deasupra nivelului solului”, a spus directorul NHC Mike Brennan. „Aceasta este până nivelul 2 al unui bloc. Din nou, un scenariu cu adevărat de nesupraviețuit se va juca aici, în această porțiune a coastei Floridei.” Valurile însoțitoare „pot distruge case, pot muta mașini, iar nivelul apei va crește foarte repede”, a adăugat Brennan.

Avertismentele de evacuare

Președintele american Joe Biden a cerut oamenilor să țină seama de avertismentele oficiale de evacuare.

„Îi îndemn pe toți cei din calea lui Helene și din apropierea lui să asculte oficialii locali și să urmeze avertismentele de evacuare”, a spus el. „Ia asta în serios și fii în siguranță.” Autoritățile din comitatul Taylor din Florida le-au cerut rezidenților care nu au acționat în baza avertismentelor obligatorii de evacuare să-și scrie numele pe corpul lor cu un marker permanent, pentru a ajuta la identificarea dacă sunt uciși.

În Alligator Point, un oraș de coastă aflat pe calea furtunii, David Wesolowski nu își riscă viața. „Am venit doar să întocmesc câteva lucruri înainte să vină furtina”, a spus agentul imobiliar de 37 de ani, în timp ce își ridica casa pe piloni. „Dacă rămâne pe curs, acest lucru va arăta diferit după aceea, asta este sigur”, a spus el.

Unii americani refuză să plece

Patrick Riickert a refuzat să plece din mica sa casă de lemn din Crawfordville, un oraș de 5.000 de locuitori aflat la câțiva mile în interiorul țării. Majoritatea locuitorilor au fugit, dar Riickert, soția sa și cei cinci nepoți „nu mergeau nicăieri”, a insistat bărbatul de 58 de ani.

„Mă voi înghesui” și voi scăpa de uragan, așa cum a făcut în 2018, când uraganul mortal Michael, o mega furtună de categoria 5, a suflat prin zona Florida. La o benzinărie din Panacea, John Luper a spus că rămâne fără tragere de inimă, deoarece mama și fratele lui au refuzat să fugă pe un teren mai înalt. „Nu vor pleca, spuse el, umplând canistrele cu combustibil. Sunt blocat cu ei“.

Inundații nemaivăzute de mai bine de un secol

Serviciul Național de Meteorologie a spus că regiunea ar putea fi lovită extrem de puternic, cu inundații nemaivăzute de mai bine de un secol.

„Acesta va fi unul dintre cele mai semnificative evenimente meteorologice care se vor întâmpla în porțiunile de vest ale zonei în epoca modernă”, a avertizat.

Avertismente de tornadă au fost emise în nordul Floridei, Georgia și Carolina.

Peste 55 de milioane de americani au fost sub o formă de alertă sau avertizare meteo de la uraganul Helene. „Eveniment cu mai multe state”

„Acesta va fi un eveniment cu mai multe state, cu potențialul de impact semnificativ din Florida până în Tennessee”, a declarat Deanne Criswell, administratorul Agenției Federale de Management al Urgențelor.

Helene, cel mai puternic uragan care a lovit Statele Unite în peste un an

Casa Albă urmărește evoluția meteo, a spus vicepreședintele Kamala Harris.
„Eu și președintele, desigur, monitorizăm îndeaproape cazul și situația. Îi îndemnăm pe toți cei care urmăresc în acest moment să ia această furtună foarte în serios”, a spus ea reporterilor.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a mobilizat Garda Națională și a ordonat ca mii de personal să se pregătească pentru operațiuni de căutare și salvare. El a avertizat că puternica furtună va fi periculoasă și a îndemnat pe toată lumea să ia măsuri de precauție, potrivit France 24.

„Nu putem controla cât de puternic va deveni acest uragan. Nu putem controla traseul uraganului, dar ceea ce poți controla este ce poți face pentru a te oferi cea mai bună șansă de a putea trece peste asta. într-un mod care va fi sigur”, a spus DeSantis.

Helene ar putea deveni cel mai puternic uragan care a lovit Statele Unite în peste un an – și aproape sigur cel mai mare, cu o lungime de aproape 500 de mile.

Oamenii de știință spun că schimbările climatice joacă probabil un rol în intensificarea rapidă a uraganelor, deoarece există mai multă energie în oceanele mai calde pentru a se hrăni.

Citește și: Bărbat înecat în Dunăre, la Orșova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS