30.5 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaExpoziția temporară „Oameni și cărți. Tipografii, librării și legătorii craiovene. Începuturi”

Expoziția temporară „Oameni și cărți. Tipografii, librării și legătorii craiovene. Începuturi”

Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova vernisează, miercuri, ora 11.00, expoziția temporară „Oameni și cărți. Tipografii, librării și legătorii craiovene. Începuturi”. Expoziția este dedicată istoriei celebrelor tipografii și librării care au funcționat în Craiova la începutul secolului XIX și care au avut un rol esențial în dezvoltarea culturii românești în secolele XIX-XX.

Astfel, în perioada octombrie 2024 – februarie 2025, vor fi etalate în cadrul expoziției temporare: documente, cărți, hărți, fotografii privind evoluția primelor tipografii și librării din Craiova, ce au aparținut lui Constantin Lecca și familiei Samitca, adevărate motoare culturale și intelectuale ce au influențat profund evoluția presei și a vieții culturale din Craiova și din întreaga regiune a Olteniei.

Discursul expozițional va îmbina într-o simbioză perfectă personalitățile lui Constantin Leca, Iosif Samitca, Ralian Samitca, istoria celebrelor tipografii și librării craiovene pe care le-au deținut, cu locuri și evenimente semnificative pentru comunitate, devenite repere istorice locale, ce devin esențiale pentru păstrarea patrimoniului cultural-istoric local și pentru transmiterea cunoștințelor și poveștilor generațiilor viitoare.

Constantin Leca

Constantin Leca a fost o personalitate marcantă a secolului XIX, cunoscut ca primul profesor de desen și caligrafie din Oltenia, pictor, tipograf, editorscriitor și traducător român, s-a remarcat în domeniul portretisticii, al picturii religioase și al picturii cu tematică istorică.

Constantin Lecca a înființat prima tipografie din Craiova, unde s-a tipărit prima revistă de cultură a maselor largi din Oltenia – Mozaicul (1838-1839), dar și lucrări ale intelectualității craiovene, numeroase piese de teatru și manuale școlare. 

Tipografia lui Lecca, înființată sub tutela Școlii Centrale din Craiova, a fost amplasată inițial în dependințele din curtea Bisericii Sfântul Ilie și apoimutată în curtea casei proprii, numită astăzi Casa Brăiloiu-Lecca, ce se află pe strada Constantin Lecca, nr. 29, Craiova, monument de arhitectură impresionant.

Personalitate marcantă a Olteniei, Constantin Leca a realizat picturile Bisericilor Sfântul Ilie (terminată în 1841) și Madona Dudu (1842-1844), ce n-au rezistat timpului, cele două biserici fiind demolate, Sf. Ilie în anul 1890, iar Madona Dudu în anul 1913, fără ca cineva să facă vreo copie fotografică a picturilor.

Iosif Samitca

Iosif Samitca a fost proprietar de legătorie de cărți, tipografie, librărie și editură, context în care, firma familiei Samitca a obținut în anul 1900, la Expoziția Universală din Paris, două medalii de argint, dintre care una pentru produsele editoriale didactice, cea mai mare dinstincție care s-a acordat unei instituții particulare la noi în țară pentru produse de profil. De asemenea, în 1906, firma Samitca a obținut o Medalie de aur la Expoziția jubiliară a întreprinderilor tipografice din București.

Ralian Samitca, fiul lui Iosif, a fost proprietarul celei mai mari librării și al celui mai însemnat „Stabiliment de tipografie” amplasate central, pe locul actualei clădiri Palace.

În anul 1874, împreună cu Th. Macinca, Ralian Samitca a înființat primul Stabiliment de Litografie din Oltenia. Frații Ralian și Ignat Samitca au avut singura instalație din țară pentru placarde de reclame cu litere încrustate.

Prin publicarea de ziare, reviste și cărți, firma familiei Samitca a devenit un punct central al vieții culturale și jurnalistice din oraș, contribuind semnificativ la formarea opiniei publice și la educația maselor largi, facilitând alfabetizarea într-o perioadă în care accesul la informație era limitat.

Începută inițial cu o legătorie de cărți amplasată în curtea Bisericii Sf. Ilie, afacerea de familie a ajuns ulterior să dețină un „magasin de piane”, librării, tipografie și litografie, editură, „fabrică de cartonage pentru farmacii”.

Citește și: Cod galben și portocaliu de viituri în 18 bazine hidrografice 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS