23.4 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNATO va înființa un nou Comandament pentru forțele terestre în Finlanda

NATO va înființa un nou Comandament pentru forțele terestre în Finlanda

Anul viitor, NATO va înființa un nou Comandament pentru forțele terestre în Finlanda, aceasta urmând să coordoneze răspunsul la sol al Alianței în Europa de Nord în cazul unui conflict militar cu Rusia, relatează Reuters.

Antti Hakkanen, ministrul finlandez al Apărării, a făcut vineri anunţul. Aprobarea Guvernului de la Helsinki a venit după ce în luna iunie toate statele membre ale NATO și-au exprimat acordul cu privire la acest plan. „Am decis în dimineața aceasta că vom propune NATO să înființeze Comandamentul în conjuncție cu Sediul Armatei din Mikkeli”, a declarat ministrul finlandez. Mikkeli, un oraș cu o populație de aproximativ 52.000 de locuitori, se află la 140 de kilometri de granița dintre Finlanda și Rusia.

Finlanda a aderat la NATO anul trecut

Finlanda a aderat la NATO anul trecut după ce a decis, asemenea Suediei învecinate, să renunțe la neutralitatea sa istorică din cauza temerilor provocate de invazia Rusiei în Ucraina. Suedia s-a alăturat și ea Alianței în luna martie a acestui an, după ce aderarea sa a fost blocată timp de aproape doi ani de Turcia și Ungaria. Cele două țări nordice încă se ocupă de organizarea prezenței NATO pe teritoriul lor.

Noul Comandament va funcționa în subordinea Comandamentului Forțelor Comune din Norfolk, SUA

Noul Comandament ce urmează să fie creat în Finlanda va funcționa în subordinea Comandamentului Forțelor Comune din Norfolk, SUA, și în tandem cu Comandamentul armatei finlandeze din Mikkeli. Finlanda a precizat însă anterior în cursul acestui an că nu este interesată de prezența pe teritoriul său a unei forțe multinaționale permanente, precum cele create pentru statele baltice, având în vederea dimensiunea considerabilă a propriilor forțe armate.

Citește şi: Norvegia nu va mai acorda azil automat refugiaţilor ucraineni

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS