15.6 C
Craiova
duminică, 29 septembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCod roșu de inundații, emis de hidrologi

Cod roșu de inundații, emis de hidrologi

Hidrologii au transmis duminică o avertizare cod roșu de inundați pentru mai multe zone din Românie, în contextul în care meteorologii au transmis dimineața o alertă de ploi abundente și furtuni.

Alerta a fost dată pentru zonelor care au fost deja grav afectate de inundații în urmă cu două săptămâni, transmite Hotnews. Tot acolo, hidrologii prognozează să fie cele mai mari probleme începând cu miezul nopții.

Codul roșu de inundații este valabil în intervalul 30.09.2024 ora 00:00 – 01.10.2024 ora 10:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Bârlad (judeţele: Vaslui şi Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Elan (judeţele: Vaslui și Galaţi), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi).

Alerta dată de hidrologi vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.


Bazine hidrografice afectate: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crișul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Jiu, Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut și râurile din Dobrogea.


Hidrologii menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS