5.1 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe ar putea declanşa pubertatea timpurie?

Ce ar putea declanşa pubertatea timpurie?

Cercetătorii au câteva piste promițătoare, dar nu și răspunsuri definitive cu privire la motivul pentru care fetele europene intră în pubertate timpurie mai frecvent decât în trecut.

Copiii încep pubertatea mai devreme decât în trecut, posibil din cauza unei combinații de factori de mediu, de stil de viață și metabolici. Însă motivele certe au rămas necunoscute pentru oamenii de știință.

Tendinţa spre pubertate timpurie, constantă în ultimele decenii

În medie, fetele încep pubertatea la vârsta de 11 ani, în timp ce băieții o încep la 12 ani. Dar dacă fetele intră în pubertate la vârsta de 7 ani sau mai devreme, sau dacă băieții încep la vârsta de 8 ani sau mai devreme, aceștia pot fi diagnosticați cu pubertate precoce, care poate duce la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi obezitatea, diabetul, problemele de sănătate mintală și cancerul de sân.
La nivel mondial, vârsta la care fetele încep să-și dezvolte sânii – un marker cheie al pubertății – a scăzut potrivit studiilor cu aproximativ trei luni pe deceniu între 1977 și 2013, iar tendința spre pubertate timpurie nu pare să fi încetinit în ultimul deceniu.

Cauzele pubertăţii timpurii, încă neclare

„În calitate de medic și cercetător, sunt îngrijorat de faptul că pur și simplu nu știm ce se întâmplă”, a declarat pentru Euronews Health dr. Anders Juul, endocrinolog pediatru la Spitalul Universitar din Copenhaga și expert principal în ceea ce privește modificările pubertății la nivel mondial.

Dacă nu pot găsi o explicație și identifica o cauză, specialiștii spun că nu pot lua inițiative de prevenție.
În ciuda incertitudinilor, cercetătorii încep să identifice unele răspunsuri. Iată ce spun cele mai recente cercetări cu privire la potențialele cauze ale pubertății timpurii în Europa.

Obezitatea

Cercetătorii încă mai cred că alimentația și obezitatea ar putea contribui la pubertatea timpurie, deoarece excesul de grăsime este legat de creșterea nivelului de leptină, un hormon care semnalează că organismul este pregătit să înceapă pubertatea.

Acest proces afectează diferit fetele și băieții, ceea ce ar putea explica de ce pubertatea tinde să înceapă mai devreme în cazul fetelor obeze și mai târziu în cazul băieților obezi.

Expunerea la substanțe chimice şi stilul de viaţă ar putea fi alţi factori de avut în vedere. Mai multe, aici.

CITEŞTE ŞI: Universitatea din Craiova deschide noul an universitar într-un campus nou

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS