2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElveția și Italia îşi modifică granița din cauza topirii ghețarilor

Elveția și Italia îşi modifică granița din cauza topirii ghețarilor

Elveția și Italia și-au redesenat o parte din granița lor în Alpi din cauza topirii ghețarilor, cauzată de schimbările climatice, conform bbc.com.

O parte din zona afectată se va afla sub Matterhorn, unul dintre cei mai înalți munți din Europa și aproape de o serie de stațiuni de schi populare.

Secțiuni mari ale graniței elvețiano-italiane sunt determinate de crestele ghețarilor sau de zonele de zăpadă permanentă, dar topirea ghețarilor a determinat schimbarea acestor granițe naturale. Asta a determinat la ambele țări să caute să rectifice frontiera.

Elveția a aprobat oficial vineri acordul privind modificarea

Elveția a aprobat oficial vineri acordul privind modificarea, însă Italia nu a făcut încă același lucru. Aceasta vine în urma unui proiect de acord elaborat de o comisie mixtă elvețiano-italiană în mai 2023. Ghețarii elvețieni pierd din volum Statisticile publicate în septembrie anul trecut au arătat că ghețarii elvețieni au pierdut 4% din volumul lor în 2023, a doua cea mai mare pierdere înregistrată vreodată, după topirea record de 6% din 2022.

Rețeaua elvețiană de monitorizare a ghețarilor (Glamos) publică în fiecare an un raport anual, care atribuie pierderile record verilor foarte calde consecutive și ninsorilor foarte slabe din iarna 2022.

Cercetătorii spun că, dacă aceste modele meteorologice continuă, dezghețul nu va face decât să se accelereze. Interese economice Vineri, Elveția a declarat că frontierele redefinite au fost întocmite în conformitate cu interesele economice ale ambelor părți. Se consideră că redesenarea frontierelor va ajuta ambele țări să stabilească care este responsabilă pentru întreținerea anumitor zone naturale.

Frontierele elvețiano-italiene vor fi modificate în regiunea Plateau Rosa

Frontierele elvețiano-italiene vor fi modificate în regiunea Plateau Rosa, refugiul Carrel și Gobba di Rollin – toate se află în apropiere de Matterhorn și de stațiunile de schi populare, inclusiv Zermatt. Modificările exacte ale frontierelor vor fi puse în aplicare și acordul va fi publicat după ce ambele țări îl vor semna. Elveția afirmă că procesul de aprobare pentru semnarea acordului este în curs de desfășurare în Italia.

Anul trecut, Glamos a avertizat că unii ghețari elvețieni se micșorează atât de rapid încât este puțin probabil să mai poată fi salvați, chiar dacă temperaturile globale sunt menținute în limitele creșterii de 1,5°C prevăzute de Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Experții spun că, fără o reducere a gazelor cu efect de seră legate de avertizarea globală, ghețarii mai mari, cum ar fi Aletsch – care nu se află la graniță – ar putea dispărea într-o generație.

Citeşte şi: Consultații gratuite oferite de cabinetul Gastroenterologie din Spitalul Județean Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS