12.8 C
Craiova
miercuri, 2 octombrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalClaudia Sheinbaum a depus jurământul ca prima femeie președinte a Mexicului

Claudia Sheinbaum a depus jurământul ca prima femeie președinte a Mexicului

Claudia Sheinbaum, fostul primar al orașului Mexico, a câștigat o victorie zdrobitoare la alegerile din iunie pentru a deveni a 66-a și prima femeie președinte al Mexicului. Într-o țară afectată de violența criminală în creștere, președintele Claudia Sheinbaum spune că va folosi politica socială pentru a combate criminalitatea de la rădăcini.

La strigăte de „Trăiască Claudia! Trăiască Mexic!” fostul primar al orașului Mexic, de 62 de ani, a depus jurământul în funcție în Congres. Mulți demnitari străini au urmărit festivitatea la care a participat și prima doamnă a SUA, Jill Biden.

Prima doamnă a SUA, Jill Biden, a fost întâmpinată la ceremonia de inaugurare de către viitorul secretar de externe al Mexicului, Juan Ramon de la Fuente
Prima doamnă a SUA, Jill Biden, a fost întâmpinată la ceremonia de inaugurare de către viitorul secretar de externe al Mexicului, Juan Ramon de la Fuente

Sheinbaum le-a spus parlamentarilor că, pentru prima dată, „femeile au sosit pentru a modela destinul frumoasei noastre națiuni”, unde aproximativ 10 femei sau fete sunt ucise în fiecare zi.

Mai târziu, ea urma să participe la o sărbătoare în piața principală a orașului Mexico, în calitate de lider al celei mai populate țări vorbitoare de spaniolă din lume, care găzduiește 129 de milioane de oameni, care a avut 65 de președinți bărbați de la independență. Suporterii au început să se adune din zorii zilei inaugurării, pe care autoritățile au declarat-o sărbătoare națională.

„Am ajuns la cinci dimineața”, a spus Marta Ramirez, o gospodină care a venit cu autobuzul din centrul orașului Leon. O femeie președinte „înțelege mai bine oamenii”, a spus ea.

Regele Spaniei nu a fost invitat

O absență importantă la ceremonie a fost regele spaniol Felipe al VI-lea, pe care Sheinbaum a refuzat să-l invite, acuzându-l că nu a recunoscut răul cauzat de colonizare.

Ca răspuns, Spania a anunțat că va boicota inaugurarea, în ciuda legăturilor sale economice și istorice puternice cu Mexic, potrivit France 24.

Predecesorul popular s-a retras

Om de știință, Sheinbaum a câștigat o victorie zdrobitoare la alegerile din iunie, cu jurământul de a continua agenda de reformă de stânga a liderului în exercițiu Andres Manuel Lopez Obrador, un aliat apropiat.

Liderul mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, participă la ceremonia de inaugurare a lui Sheinbaum la Congresul Uniunii din Mexico City, pe 1 octombrie 2024
Liderul mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, participă la ceremonia de inaugurare a lui Sheinbaum la Congresul Uniunii din Mexico City, pe 1 octombrie 2024

Liderul mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, a participat la ceremonia de inaugurare a lui Sheinbaum la Congresul Uniunii din Mexico City, pe 1 octombrie 2024. Lopez Obrador a părăsit palatul prezidențial după șase ani din cauza limitei unui singur mandat al țării, în ciuda unui rating de aprobare de aproximativ 70%, în mare parte datorită politicilor sale menite să ajute mexicanii mai săraci.

Citește și: (VIDEO) Israelul a lovit suburbiile din sudul Beirutului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS