12.8 C
Craiova
miercuri, 2 octombrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternational(VIDEO) Walz și Vance s-au confruntat în prima dezbatere vicepreședințială

(VIDEO) Walz și Vance s-au confruntat în prima dezbatere vicepreședințială

-

Aspiranții la funcția de vicepreședinte, Tim Walz și JD Vance, s-au înfruntat marți seara în ceea ce ar putea fi ultima dezbatere a campaniei prezidențiale din 2024. A fost prima întâlnire dintre guvernatorul democrat din Minnesota și senatorul republican din Ohio, după dezbaterea de luna trecută dintre vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump.

Democratul Tim Walz și republicanul JD Vance s-au ciocnit marți cu privire la:

  • criza din Orientul Mijlociu,
  • imigrație,
  • taxe,
  • avort,
  • schimbări climatice și economie. Dezbatere vicepreședințială a fost grea pe dezacorduri politice, dar ușoară pe atacuri personale.

Cei doi rivali au folosit un ton cordial, în schimb și-au păstrat atacurile acide pentru candidații la președinție, vicepreședintele democrat Kamala Harris și fostul președinte republican Donald Trump.

Vance atac la Kamala

Vance s-a întrebat de ce Harris nu a făcut mai mult pentru a aborda inflația, imigrația și economia în timp ce era în administrația președintelui Joe Biden, creând o linie de atac consecventă pe care Trump deseori nu a reușit să o ofere în timp ce dezbatea despre Harris luna trecută.

„Dacă Kamala Harris are planuri atât de grozave despre cum să abordeze problemele clasei de mijloc, atunci ar trebui să le facă acum – nu atunci când cere promovare, ci în slujba pe care i-a dat-o poporul american acum 3 ani și jumătate”,a spus Vance.

Walz l-a descris pe Trump drept un lider instabil

Walz l-a descris pe Trump drept un lider instabil care a dat prioritate miliardarilor și a răsturnat criticile lui Vance cu privire la problema imigrației, atacându-l pe Trump pentru că a făcut presiuni pe republicani din Congres să abandoneze un proiect de lege bipartizan de securitate la frontieră la începutul acestui an. „Majoritatea dintre noi vrem să rezolvăm asta”, a spus Walz despre imigrare. „Donald Trump a avut patru ani să facă asta și v-a promis, americanilor, cât de ușor va fi”.

Escaladarea crizei din Orientul Mijlociu

Dezbaterea de la CBS Broadcast Center din New York a început cu escaladarea crizei din Orientul Mijlociu, după ce Israelul și-a continuat marți asaltul asupra sudului Libanului, iar Iranul a lansat rachete de represalii împotriva Israelului.

Walz a spus că Trump este prea „volativ” și simpatic cu oamenii puternici pentru a avea încredere în gestionarea conflictului în creștere, în timp ce Vance a afirmat că Trump a făcut lumea mai sigură în timpul mandatului său.

Întrebat dacă va sprijini o lovitură preventivă împotriva Iranului din partea Israelului, Vance a sugerat că va amâna judecata Israelului, în timp ce Walz nu a răspuns direct la întrebare.

Walz, de 60 de ani, guvernatorul liberal al Minnesota și fost profesor de liceu, și Vance, de 40 de ani, un autor de bestselleruri și senator conservator american din Ohio, s-au portretizat ca doi fii ai inimii vestului central al Americii, cu opinii profund opuse asupra problemelor captivante. tara.

Trump, urmărind la televizor, a postat cu furie în timpul dezbaterii, uneori de două ori pe minut, pe site-ul său Truth Social.

Dezbaterile vicepreședințiale nu modifică rezultatul alegerilor

Rivalii au încercat fiecare să dea o lovitură de durată la ultima dezbatere rămasă înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.

Analiștii politici spun că dezbaterile vicepreședințiale pot fi aprinse, dar, în general, nu modifică rezultatul alegerilor. Acestea fiind spuse, chiar și o schimbare ușoară a opiniei publice s-ar putea dovedi decisivă, cu cinci săptămâni înainte de ziua alegerilor.

Walz a fost întrebat despre un raport în această săptămână că nu a fost în China în timpul represiunii violente din Piața Tiananmen din 1989, așa cum susținuse anterior.

„Sunt uneori un năuc”, a spus el. „Am ajuns acolo în acea vară și am vorbit greșit despre asta. Așa că am fost în Hong Kong și China în timpul protestelor pentru democrație și din asta am învățat multe despre ce înseamnă să fii în guvernare”.

Vance, laude la adresa lui Trump

Vance, între timp, și-a apărat colegul de candidat, în ciuda faptului că l-a criticat pe Trump înainte de alegerile din 2016.

„M-am înșelat în privința lui Donald Trump”, a spus el. „M-am înșelat, în primul rând, pentru că unele dintre poveștile media s-au dovedit a fi niște invenții necinstite ale palmaresului său. Dar, cel mai important, Donald Trump a dat rezultate pentru poporul american”.

Walz l-a criticat, de asemenea, pe Trump pentru rolul său în numirea a trei judecători ai Curții Supreme a SUA care s-au alăturat deciziei instanței de a elimina dreptul la avort de aproape jumătate de secol la nivel național, o problemă care s-a dovedit dăunătoare pentru republicani.

Despre avort

„Donald Trump a pus totul în mișcare”, a spus Walz. „Se laudă cu cât de grozav a fost că i-a pus pe judecători și l-a răsturnat pe Roe împotriva lui Wade”, decizia Curții Supreme din 1972 care protejează dreptul la avort.

Vance, cunoscut pentru poziția sa profund conservatoare cu privire la avort, a dat marți un ton mai moderat, spunând că nu a susținut o interdicție națională, deși a făcut-o anterior. El a spus că opinia lui Trump este că statele individuale ar trebui să decidă dacă limitează avortul, potrivit Reuters.
Într-o postare pe rețelele de socializare, Trump a spus că va pune veto asupra unei interdicții naționale, la câteva săptămâni după ce a refuzat să spună dacă va face acest lucru în timpul dezbaterii prezidențiale.

Walz, avans ușor în sondaje

În ciuda faptului că Vance a scris „Hillbilly Elegy”, un memoriu popular din 2016, alegătorii americani au o părere negativă despre el, arată sondajul Reuters/Ipsos, 51% dintre alegătorii înregistrați spunând că îl privesc în mod nefavorabil, comparativ cu 39% care îl privesc favorabil. Între timp, Walz a fost privit favorabil de 44% dintre alegătorii înregistrați, 43% raportând o viziune nefavorabilă în sondajul din 20-23 septembrie.

Harris a fost văzută pe scară largă drept câștigătoarea singurei ei dezbateri cu Trump din 10 septembrie la Philadelphia, care a fost urmărită de aproximativ 67 de milioane de oameni.

Această confruntare nu a făcut nimic pentru a schimba traiectoria unei bătălii electorale extrem de strânse. În timp ce Harris a luat avans în sondajele naționale, majoritatea sondajelor arată că alegătorii rămân împărțiți destul de egal în cele șapte state care vor decide alegerile din noiembrie.

Citește și: Claudia Sheinbaum a depus jurământul ca prima femeie președinte a Mexicului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Premiul „Octavian Căpățînă” al  Revistei Române de Drept Privat...

Premiul „Octavian Căpățînă” – pentru cel mai original și valoros...

ȘTIRI GdS