20.1 C
Craiova
miercuri, 2 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremiul „Octavian Căpățînă” al  Revistei Române de Drept Privat merge la Craiova

Premiul „Octavian Căpățînă” al  Revistei Române de Drept Privat merge la Craiova

Premiul „Octavian Căpățînă” – pentru cel mai original și valoros studiu publicat în paginile Revistei în cursul anului 2023, a fost acordat de Editura Universul Juridic și Revista Română de Drept Privat în colaborare cu Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România, pe baza voturilor membrilor Consiliului științific – partea română d-nei conferențiar universitar doctor Oana Ghiță de la Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova.  Festivitatea de decernare a premiilor „Revistei Române de Drept Privat” a avut loc în data de 26 septembrie 2024 la Sala „Constantin Stoicescu”a Facultății de Drept, Universitatea din București.

Festivitatea de acordare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat a devenit un eveniment recunoscut, care celebrează știința în domeniul dreptului privat, omagiind autorii și lucrările cele mai reprezentative în această materie. 

Nominalizările pentru Premiile Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2023, conform tradiției implementate începând cu anul 2007, când a avut loc prima festivitate, presupun ca distincțiile să fie acordate pentru anul anterior, pentru ca lucrările și articolele propuse spre premiere să fi avut suficient timp pentru a ajunge pe masa cititorilor, să fi fost deja parcurse și aprofundate. Astfel , s-au mai acordat Premiul „Matei B. Cantacuzino unei personalități de marcă din domeniul dreptului privat, pentru întreaga activitate în domeniul dreptului privat, OPERA OMNIA d-lui profesor universitar doctor Gabriel  Boroi, Facultatea de Drept Nicolae Titulescu din București , Premiul „Traian Ionașcu” – pentru cea mai bună carte a anului 2023 din domeniul dreptului privat ,în colaborare cu Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din România profesorilor Liviu Pop pentru  Tratat de drept civil. Nașterea, statica, dinamica și stingerea obligațiilor. Ființa obligațiilor civile, Ed. Universul Juridic, 2023, Dan Andrei Popescu, Elena Alina Oprea, Drept internațional privat, Ed. Hamangiu, 2023, Universitatea Babeș Bolyai, Cluj Napoca .Premiul „Henri Capitant” – pentru cea mai bună teză sau monografie juridică a anului 2023 pe teme de drept a fost acordat  d-lui profesor Marian Nicolae, Prescripția extinctivă în contractele FIDIC, Ed. Solomon, 2023, Facultatea de Drept din București , dar tot craiovean , absolvent al Colegiului Elena Cuza , din Craiova. 

Studiul premiat, elaborat de d-na conferențiar universitar doctor Oana Ghiță intitulat Delegare și substituire în exercitarea drepturilor și obligațiilor părintești  pune întrebarea legitimă dacă poate fi transferată altor persoane capacitatea de a fi părinte. Răspunsul este afirmativ, fiind expuse modalitatea în care se transferă drepturile și îndatoririle părintești către alte persoane, fizice si juridice, fie în mod voluntar, la inițiativa părinților, fie forțat, prin intervenția instanței de tutelă, ca urmare a antecedentelor comportamentale ale titularilor de drept, adică părinții, care au pus în pericol creșterea și educarea copilului.

Dacă delegarea se referă la împuternicirea dată de către instanța de tutelă sau chiar de către titularii-părinți altor persoane, substituirea presupune o înlocuire (a se situa în locul altuia), ceea ce se întâmplă în cazul familiei recompuse, când terțul care preia o parte dintre atribuțiile de zi cu zi ale autorității, fără a fi împuternicit de către persoana pe care o înlocuiește, ci ales de către celălalt părinte. Delegarea drepturilor și obligațiilor părintești este, de regulă, legală, spre deosebire de materia obligațiilor din dreptul comun, unde este convențională. Substituirea/subrogarea este consecința unei stări de fapt (transmitere parțială și involuntară a drepturilor și îndatoririlor inerente calității de părinte), și anume conviețuirea fostului partener, părinte rezident pentru copil, cu un alt partener/soț, denumit popular părinte vitreg.

Ne bucurăm că Facultatea de Drept și Universitatea din Craiova  se regăsesc în elita mediului academic românesc și le dorim noi realizări științifice de marcă în continuare.

Citeşte şi: Un camion cu ajutoare a plecat din Târgu Jiu la Galați

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS