23.4 C
Craiova
miercuri, 2 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaColecția ”Un om între oameni” și romanul ”Suflet de mamă”, lansate la Sediul Central al Bibliotecii Metropolitane din București

Colecția ”Un om între oameni” și romanul ”Suflet de mamă”, lansate la Sediul Central al Bibliotecii Metropolitane din București

Vineri, 27 septembrie, la Sediul Central al Bibliotecii Metropolitane din București, a avut loc lansarea cărților din colecția ”Un om între oameni” – 45 de volume semnate de directoarea Editurii ANAMAROL, dna Rodica Elena Lupu (autoare a 145 de volume și editoare pentru alte 650), ca și a volumului de proză ”Suflet de mamă”, semnat de scriitoarea Elisabeta Iancu, pseudonim literar Ely Rossi.

Într-o atmosferă intimă, în cadru restrâns dar primitor, protagoniștii, alături de directoarea generală a Bibliotecii Metropolitane, dna Ramona Mezei, și dna conf. univ. dr. Dona Tudor, s-au adresat publicului vorbind nu doar despre cărțile lansate, ci și despre soarta literaturii în general, despre misiunea omului de cultură în general și a celui dedicat literelor în particular.

S-au depănat amintiri, s-au făcut referiri la titluri și autori cunoscuți.

Amfitrionul întâlnirii a fost (desigur, alături de directoarea Editurii ANAMAROL, dna Rodica Elena Lupu), binecunoscutul jurnalist și prezentator de televiziune Octavian Ursulescu, care, la fel de volubil și de ”la obiect” ca întotdeauna, a știut să alterneze perfect doza de umor necesară pentru a întreține atmosfera cu momentele de referire la evenimente și fapte culturale sau istorice.

Același lucru l-a făcut și actrița Doina Ghițescu, care pe lângă verva și momentele de umor pur cu care și-a obișnuit auditoriul a citit din volumul ”Suflet de mamă” cu haru-i cunoscut și a făcut câteva comentarii pe marginea textului ales.

Din confesiunile autoarei și din incitantul fragment citit de actrița Doina Ghițescu reiese că ”Suflet de mamă” este un roman al înstrăinării, al traumei și suferinței din dragoste. Un roman despre durere, trădare și cruzime. Într-adevăr, interacțiunile cu cei apropiați, care ar trebui să ne sprijine și să ne fie far călăuzitor în viață, pot genera adevărate drame și chiar tragedii în cazul în care ne încredințăm sufletul persoanei nepotrivite.

Directoarea Bibliotecii Metropolitane, Ramona Mezei, a subliniat, în luarea sa de cuvânt, că Biblioteca Metropolitană este o rețea de biblioteci, cu 30 de filiale, și că activitatea într-o astfel de instituție, deși insuficient susținută financiar, oferă mari satisfacții de ordin spiritual.

Prof. Dona Tudor arăta că, deși suntem în general nemulțumiți de spațiul mediatic, din experiență a observat că tinerii de azi citesc destul de mult și chiar din studenții dânsei, după o inerentă cernere a valorilor, rămân câteva zeci de talent. Iar biblioteca, în general, este un prim pas și un îndrumător în formarea gustului pentru literatură și a alegerii lecturilor ulterioare. De asemenea, a subliniat că într-o eră a virtualului care tinde să ne acapareze tot mai mult, se înregistrează, inclusiv în țări ca Finlanda și Suedia, reîntoarcerea la lectură.

În încheiere, dna Rodica Elena Lupu a vorbit despre arta cuvântului, literatura, în care scriitorul ”poate crea o lume mai frumoasă și mai adevărată decât cea reală, care poate dăinui în veșnicie”. Cuvântul ”poate avea gust și mireasmă”, iar scriitorii sunt văzuți ca ”flăcări vii, care ard pentru semenii lor” și ”pot face lumină în lume”. ”Nu noi alegem poezia, ci poezia ne alege pe noi”, a mai punctat directoarea Editurii ANAMAROL.

Tot dânsa a mai spus: ”Scriu poezie şi nu numai. Poezia şi ceea ce scriu îmi traduce sufletul.

Citind o carte, deschizi o fereastră a lumii, prin care priveşti şi te cauţi. Scriind o carte, deschizi propria-ţi fereastră înăuntru, spre suflet, şi lumea privind vrea să te cunoască.

Poetul este o fiinţă firavă, slabă, da, dar în toată puterea cuvântului! Poetul se ţine de cuvânt!

Iubesc poezia frumoasă, pură, sensibilă, feminină, cristalină. Ea este o esenţă de spirit. Aparatul poetic trebuie să funcţioneze la parametrii maximi.

Oare este mai important dorul de trăiri intense, de emoţii şi prea plin de sentimente? Sau cel de persoane? De persoanele care provoacă astfel de emoţii? Nu ştiţi? Nu v-aţi gîndit până acum la aşa ceva?

Înclin să cred că emoţiile în sine sunt cele care ne lipsesc, persoanele care le-au provocat de-a lungul timpului fiind diferite.

Dor de viaţă, de iubire, de fericire, de bucurie – a ta sau a celor dragi, de hohote de râs, de emoţii intense, de atingeri diafane, de mângâiere, de tandreţe, de dulcea oboseală după un ţel împlinit, de libertate, – da trebuia să-l clasez mai pe primele locuri că e cu adevarat important – de plăcere, de satisfacţie, de speranţe.

Dacă am uitat vreunul aduceţi-mi aminte, asta înseamnă ca nu l-am mai trăit de mult şi este cazul să mă ocup de asta.

Printre silabe… Gânduri printre rânduri… Să lăsăm timpul… cel mai mare critic este timpul. Doar el selectează şi clasifică valorile”.

Printre invitați s-au mai numărat Monia Stoican, Metro Cash & Carry Romania, Mihai Costin, Președinte Centrul Academic Internațional ,,Mihai Eminescu”, Mica Morar, secretar cabinet Ministerul Transporturilor, Mihaela Maximiuc, economist, Rozalia Golgot, economist, Maria Iancu, jurnalist Ghid Turistic-Talenter din Portugalia.

Între personalitățile publicate în colecția ”Un om între oameni” se numără nume de referință ale contemporaneității, precum Ion Dodu Bălan, Radu Cârneci, Octavian Paler, Ioan Aurel-Pop, Ion Brad, Paul Goma, Alexandru Dabija, Adrian Păunescu, jurnaliști (Octavian Ursulescu, Dona Tudor, Roxana Costache), dar și autori clasici celebri (Mihai Eminescu, Lucian Blaga, George Coșbuc, Octavian Goga ș.a.).

Autor Mihai Gîndu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS