25 C
Craiova
joi, 3 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSalubritatea vrea să treacă iarna cu utilaje închiriate

Salubritatea vrea să treacă iarna cu utilaje închiriate

Firma care se va ocupa şi în această iarnă de deszăpezirea străzilor din Craiova, SC Salubritate se pregăteşte de sezonul rece. Pentru deszăpezirea celor 860 de străzi, operatorul închiriază utilaje şi îşi inventariază stocul de sare şi clorură. Iarna trecută a fost una foarte blândă şi Salubritatea nu prea a avut ce să presteze. Întrucât se iau toate măsurile necesare în vederea acționării pe timpul rece, autoritățile din Craiova nu ar trebui să fie luate prin surprindere de anotimpul rece.

Sezonul rece se apropie, iar operatorul care răspunde de deszăpezirea străzilor din Craiova a început pregătirile de iarnă. Cu alte cuvinte, Salubritatea caută să închirieze utilaje, fiindcă cele pe care le deţine nu-i sunt suficiente. În acest sens, operatorul a demarat procedura de licitaţie publică pentru completarea parcului auto, necesar acestei ierni.
Licitaţia de închiriere vehicule industriale şi camioane cu şofer, care să presteze servicii specifice de deszapezire a fost publicată în sistemul electronic la sfârşitul lunii trecute. Societatea primăriei pune la bătaie cel mult 2.089.920 de lei. Aceasta închiriază „vehicule industriale şi camioane cu şofer, care să presteze servicii specifice de deszăpezire pe arterele rutiere din municipiul Craiova în iarna 2024-2025, perioada 15 noiembrie 2024-31 martie 2025”.

Șapte loturi

Licitaţia este împărţită în 7 loturi, fiecare firmă trebuie să depună oferte pentru un singur lot.
Primul lot cuprinde „autovehicule echipate cu lama şi sistem de împrăştiat material antiderapant cu capacitate de 2-3,5 mc pentru 240 ore de acţionare şi 384 ore de mobilizare şi asigurare logistică prestate de minim 1 buc şi 720 ore de acţionare şi 1152 ore de mobilizare şi asigurare logistică prestate de maxim 3 bucăţi”, se spune în caietul de sarcini. Pentru cele trei utilaje şi prestaţai lor, Salubritatea este dispusă să pună la bătaie cel mult 332.640 de lei.Pentru al doilea lot, Salubritatea a solicitat cinci „autovehicule echipate cu lama şi sistem de împrăştiat material antiderapant cu capacitate de 7- 9 mc pentru activitatea de deszăpezire, un număr de 720 ore de acţionare şi 1.152 ore de mobilizare şi asigurare logistică prestate de minim 3 bucăţi şi un număr de 960 ore de acţionare şi 1.536 ore de mobilizare şi asigurare logistică”, se spune în caietul de sarcini . Pentru închirierea celor cinci utilaje şi prestaţia lor, operatorul va plăti cel mult 376.320 de lei. În lotul trei, patru şi cinci, opertaorul mai solicită încărcătoare cu cupă cu capacităţi diferite. În total 12 utilaje pentru care Salubritate plăteşte1.057.680 de lei pentru sezonul rece.
Societatea primăriei şi-a arătat intenţia de-a mai închiria şi cinci tractoare echipate cu plug, lamă, remorcă. Valoarea estimată fără TVA pentru aceste utilaje se ridică la 157.200 de lei. Şi în final în caietul de sarcini al licitaţiei au mai fost trecute şi patru autobasculante pentru a transporta zăpada. Ofertele sunt aşteptate până la data de 28. 10.2024, dată la care vor fi deschise.

Cum organizează Salubritatea oraşul

Pentru deszăpezirea celor 860 de străzi, orașul este împărțit în 11 sectoare, fiecare având responsabili, care vor lucra în ture de câte 12 ore.De asemenea, toate străzile sunt împărțite în funcție de priorități. Categoria de străzi cu prioritate I, reprezentând cele 150 de străzi pe care se va interveni inițial. Aici intră marile bulevarde, străzile intens circulate, cele pe care circulă mijloace de transport în comun sau care asigură legătura între diferite zone ale orașului.
Categoria străzilor cu prioritate II , pe care se va interveni după finalizarea deszăpezirii străzilor cu prioritate I, include străzile de cartier şi cuprinde 220 de străzi.
La prioritate III intră străzile secundare şi cele periferice, 560 la număr.
Activitatea de degajare a trotuarelor, stațiilor de autobuz și trecerilor pietonale este împărțită în mai multe sectoare, coordonate de câte un responsabil, fiind stabilite și zonele în care se va interveni cu ATV-urile. Comandamentul de iarnă intră în activitate la data de 15 noiembrie 2024.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS