16.7 C
Craiova
joi, 3 octombrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalCinci morți într-un atac aerian israelian în centrul Beirutului

Cinci morți într-un atac aerian israelian în centrul Beirutului

Cel puțin cinci persoane au fost ucise și opt rănite într-un atac aerian israelian asupra unei clădiri din centrul Beirutului, au declarat oficiali libanezi.

Blocul cu mai multe etaje din Bachoura adăpostește un centru de sănătate afiliat Hezbollah, despre care armata israeliană a spus că a fost lovit într-un atac de „precizie”. Aceasta este primul atac israelian aproape de centrul orașului Beirut – la doar câțiva metri de parlamentul Libanului. Au mai fost cinci lovituri aeriene peste noapte împotriva unor ținte din suburbia de sud a Dahieh. Acesta vine după ce Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că opt soldați au fost uciși în luptă în sudul Libanului, primele pierderi de la începutul operațiunilor terestre împotriva grupării armate Hezbollah susținute de Iran.

Hezbollah a spus că a distrus tancuri israeliene în timpul luptei și a insistat că are destui oameni și muniție pentru a respinge forțele. Anterior, IDF a anunțat că mai multe trupe de infanterie și blindate s-au alăturat operațiunii care urmăreau să demonteze ceea ce a numit „infrastructura teroristă” în satele de la granița libaneză.

Explozii în Dahieh

În ultimele lovituri nocturne, trei explozii s-au auzit în Dahieh, în suburbiile de sud ale orașului – cu o a patra mai aproape de centru. Au mai avut loc două lovituri aeriene în Dahieh, care au venit după ce IDF a avertizat oamenii care locuiesc în apropiere că vizează ceea ce spunea că sunt facilități aparținând Hezbollahului în zona orașului cunoscută a fi bastionul său.

Înainte de atacurile aeriene de peste noapte, Ministerul Sănătăţii din Liban a declarat că 46 de persoane au fost ucise şi 85 au fost rănite în bombardamentele israeliene din ultimele 24 de ore, fără a face diferenţa între civili şi combatanţi.

Rezident american, mort în bombardamente

Un rezident permanent al SUA din statul Michigan a fost printre cei uciși în recentele atacuri aeriene israeliene asupra Libanului. Kamel Ahmad Jawad, de 56 de ani, se afla în țară pentru a-și îngriji mama în vârstă, potrivit The Detroit News. Moartea sa a fost confirmată de un oficial de la Casa Albă, care a spus: „Moartea lui este o tragedie, la fel ca și moartea multor civili din Liban”.

Hezbollah a fost slăbit după două săptămâni de lovituri israeliene și alte atacuri care au ucis peste 1.200 de persoane în Liban și au strămutat aproximativ 1,2 milioane, potrivit autorităților libaneze.

Israelul a intrat în ofensivă după aproape un an de ostilități

Israelul a intrat în ofensivă după aproape un an de ostilități transfrontaliere declanșate de războiul din Gaza, spunând că vrea să asigure întoarcerea în siguranță a rezidenților din zonele de frontieră strămutate de atacurile Hezbollah.

Hezbollah este o organizație politică, militară și socială islamistă șiită care deține o putere considerabilă în Liban. Este desemnată ca organizație teroristă de Israel, SUA, Marea Britanie și alte țări.

Trupele israeliene au întâlnit pentru prima dată luptători Hezbollah

În a doua zi întreagă a invaziei lor terestre în Liban, trupele israeliene au întâlnit pentru prima dată luptători Hezbollah. Forțele de Apărare Israelului (IDF) au declarat miercuri că soldații susținuți de avioane au „eliminat teroriștii și au demontat infrastructura teroristă prin muniții ghidate cu precizie și angajamente la rază apropiată” în mai multe zone din sudul Libanului.

Mai târziu, IDF a anunțat că opt soldați au fost ucise în acțiune, potrivit BBC. Majoritatea erau din unitățile de elită Egoz și Golani Reconnaissance. Hezbollah a spus că luptătorii săi au tras rachete antitanc asupra comandourilor israeliene, ucigând și rănind zeci de persoane în timpul ciocnirilor de miercuri dimineața într-un sat de graniță.

De asemenea, a mai spus că alte trupe au fost vizate cu explozibili și focuri de armă la periferia orașului Kafr Kila și că trei tancuri israeliene Merkava au fost distruse de rachete lângă Maroun al-Ras.

Omagiu militarilor israelieni uciși

Hezbollah a petrecut ani de zile construind infrastructură în sudul Libanului, care include tuneluri subterane extinse. Are și mii de luptători, care cunosc bine zona.

Aducându-le un omagiu celor opt soldați, premierul Benjamin Netanyahu a spus că au căzut „în mijlocul unui război dur împotriva axei răului a Iranului, care încearcă să ne distrugă. Acest lucru nu se va întâmpla, pentru că vom rămâne împreună și, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom învinge împreună”, a adăugat el.

Apărarea antiaeriană israeliană a fost, de asemenea, în acțiune la o zi după ce au respins marea majoritate a celor peste 180 de rachete balistice lansate de Iran către Israel, marți seara, ca răzbunare pentru atacul aerian israelian de la Beirut, vinerea trecută, care a ucis liderul Hezbollah Hassan Nasrallah și un comandant de top iranian.

Peste 240 de rachete au fost lansate din sudul Libanului spre nordul Israelului

Peste 240 de rachete au fost lansate din sudul Libanului spre nordul Israelului pe parcursul zilei de miercuri, potrivit IDF.

Netanyahu insistă că ofensiva terestră din Liban va degrada capacitatea lui Hezbollah și va împinge luptătorii săi înapoi, permițând în cele din urmă aproximativ 60.000 de israelieni să se întoarcă la casele lor de lângă graniță.

Între timp, președintele american Joe Biden a spus că nu sprijină o lovitură de răzbunare israeliană asupra site-urilor nucleare iraniene. El a adăugat că SUA „vor discuta cu israelienii ce vor face” ca răspuns la barajul iranian.

Citește și: Medicul acuzat de moartea actorului Matthew Perry din cauza drogurilor a pledat vinovat

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS