11.1 C
Craiova
luni, 7 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoliţişti de la rutieră, judecaţi pentru operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia

Poliţişti de la rutieră, judecaţi pentru operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au dispus trimiterea în judecată a trei agenţi din cadrul IPJ Dolj la data faptelor, acuzaţi de efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Anchetatorii susţin că cei trei inculpaţi, dintre care unul pensionat între timp, au administrat două societăţi comerciale, „în scopul obţinerii de venituri/profit”.

Potrivit procurorilor, cei trei poliţişti au administrat societăţile comerciale în perioada 2022 – 2023.
„În anul 2022, Ș.O., în calitate de agent de poliţie în cadrul IPJ Dolj-Serviciul Rutier (în prezent pensionat) a administrat în fapt societatea(…), încheind în numele şi interesul acestei societăţi, operaţiuni de bancă şi tranzacţii comerciale. A negociat şi încheiat contracte comerciale, a efectuat plăţi, a retras numerar de la bancă din contul societăţii, în scopul obţinerii de venituri/profit.

În perioada 2022-2023, C.C.A şi I.M.A, în calitate de agenţi de poliţie în cadrul IPJ Dolj-Serviciul Rutier, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au administrat în fapt societatea(…), încheind în numele şi interesul acestei societăţi, operaţiuni de bancă şi tranzacţii comerciale. Au negociat şi încheiat contracte comerciale, au efectuat plăţi, au retras numerar de la bancă din contul societăţii, în scopul obţinerii de venituri/profit”, au precizat anchetatorii.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova şi urmează să intre în procedura de cameră preliminară.

Poliţist cu firmă de transport, trimis în judecată de procurorii DNA

În decembrie 2023, procurorii DNA din Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui ofiţer din cadrul IPJ Dolj, acuzat de efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția.
Anchetatorii au explicat că inculpatul a administrat o firmă de transport prin intermediul căreia a făcut mai multe operaţiuni financiare.
„În perioada ianuarie 2022 – februarie 2023, inculpatul G.F., în calitatea menționată mai sus, în scopul obținerii pentru sine a unor foloase materiale necuvenite, ar fi efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț, constând în administrarea unei societăți comerciale ce avea ca obiect efectuarea transportului rutier de mărfuri, activitate incompatibilă cu funcția deținută, respectiv cu statutul polițistului. Concret, în contextul menționat mai sus, inculpatul ar fi încheiat un număr de 149 tranzacții comerciale cu mai multe persoane juridice și fizice, obținând un folos necuvenit în cuantum total de 334.009 lei”, au explicat procurorii.

Aceştia din urmă au dispus instituirea sechestrului asupra sumei de 340.000 lei, depusă de inculpat la o unitate bancară. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj în decembrie 2023. Următorul termen de judecată a fost stabilit de instanţă pentru data de 6 noiembrie.

Infracţiune asimilată faptelor de corupţie

Potruvut Legii nr. 78/2000, sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani faptele săvârşite în scopul obţinerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Printre acestea se numără şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. Aceeaşi pedeapsă este şi pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane la aceste informaţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS