27.3 C
Craiova
joi, 3 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNumărul românilor plătiţi cu salariul minim, cel mai mic din ultimii cinci ani

Numărul românilor plătiţi cu salariul minim, cel mai mic din ultimii cinci ani

Puţin peste un milion de români mai lucrează pe salariul minim pe economie. Este cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, conform datele oficiale. 

Numărul în scădere al contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie se datorează unei legi care îi obligă pe antreprenori să majoreze lefurile minime după doi ani.

În plus, majorarea salariului minim pe economie de la 1 iulie la 3.700 de lei brut a adus şi un nivel salarial în general mai mare în companiile din ţara noastră.

Numărul a scăzut cu 40%

În luna septembrie 2024, puţin peste un milion de români erau plătiţi cu salariul minim pe economie. Comparând aceste date cu aceeaşi perioadă a anului trecut, vedem că era un număr mult mai mare de contracte, peste 1,8 milioane contracte plătite pe salariul minim pe economie. Aşadar, datele de la inspecţia muncii arată o scădere de peste  40%. Pe de altă parte, de la 1 ianuarie 2025, românii vor ajunge la salariul minim european.

Leafa minimă nu va mai fi mică decât 50% din salariul mediu, adică jumătate din puţin peste 4.400 de lei net, la care se adaugă productivitatea muncii, dar şi puterea de cumpărare.

Citeşte şi: Un bărbat a murit strivit de cupa unui utilaj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS