3.4 C
Craiova
luni, 30 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Vagonul” de jucării din curtea Bisericii Brândușa. O poveste despre minunile făcute de oameni

„Vagonul” de jucării din curtea Bisericii Brândușa. O poveste despre minunile făcute de oameni

Duminica această, pe 6 octombrie, în curtea Bisericii Brândușa se întâmplă din nou o minune, așa cum se întâmplă de 15 ani încoace. Târgul Jucăriilor, ajuns la cea de-a cincisprezecea ediție, va aduce bucurie pentru sute sau poate mii de copii.

În timp ce ochii unor micuți sărmani vor sclipi în fața unei jucării, alți copii, care duc lupte cu boala, vor fi ajutați prin achiziția de echipamente medicale necesare în îngrijirea lor. Până sâmbătă, inclusiv, se mai pot dona jucării, cărți, jocuri și rechizite la biserica Sf. Nicolae de pe strada Brândușa, nr. 12 ((vizavi de Muzeul Olteniei), iar duminică, după slujbă, are loc târgul care aduce atâta bucurie și sprijin de un deceniu și jumătate încoace.

Cum s-a născut Târgul de Jucării de la Brândușa

Evenimentul organizat de Parohia Brândușa, la inițiativa preotului Gabriel Sorescu, are, la origine, o poveste simplă, care dovedește că din gesturi mici se pot naște lucruri extraordinare.
„În urmă cu 15 ani, aveam trei copii. Acum avem patru. Iar locuința noastră fiind micuță, soția mea, doamna preoteasă, văzând jucăriile care s-au adunat de-a lungul vremii de la copiii noștri a venit cu ideea să facem ceva cu ele. Să facem un târg, să le punem pe masă și oamenii care vor să vină să pună un bănuț. Apoi, cu banii strânși, să facem ceva frumos. În primul an, a fost o măsuță cu câteva jucării care aparțineau copiilor noștri, s-au strâns atunci în jur de 2000 lei. Și din acei bani am achiziționat mobilier sanitar pentru a renova un salon de la etajul 9 al Spitalului Județean, la secția de nou născuți”, a povestit preotul Gabriel Sorescu.

Anul trecut s-a achiziționat aparatură de mii de euro, pentru Oncopediatrie

În urma acestei prime ediții, preotul parohiei Brândușa și soția sa au luat hotărârea să transforme evenimentul într-unul tradițional. Astfel, an de an, după începerea școlii, când copiii se întorc din vacanță, de la bunici, la Biserica Brândușa are loc Târgul Jucăriilor, care a crescut odată cu trecerea timpului, ajutând tot mai mulți copii și reunind în juru-i o comunitate din ce în ce mai mare și mai frumoasă.

„Evenimentul a avut o creștere frumoasă până la pandemie. În acea perioadă nu am dorit să îl oprim, dar a funcționat altfel. Oamenii aduceau la biserică jucării, haine, pe care noi le triam și le trimiteam direct beneficiarilor din teritoriu. După pandemie, în 2023, am revenit la organizarea Târgului în forma tradițională și s-a bucurat de mare succes. S-au strâns suficienți bănuți pentru ca parohia noastră să poată să achiziționeze aparatură medicală de câteva mii de euro și de o stație infuzomat pentru Oncopediatria de la SJU1 – acea stație cu care merge copilașul și picură în venă cantitatea de medicament necesară, extraordinar de utilă am înțeles. Apoi am cumpărat și infuzomatele.

Ne-am propus ca în fiecare an când ținem târgul să îi ducem pe copiii de la Oncopediatrie într-o excursie la o mănăstire, unde să se roage pentru sănătate, și așa s-a întâmplat și anul trecut, când au mers la Mănăstirea Tismana”, a transmis părintele de la Biserica Brândușa.

În acest an, jucării vor ajunge și la copiii afectați de inundații

Pentru că evenimentul a devenit din ce în ce mai popular, în urma Târgului, în curtea bisericii rămâne, de regulă, „un vagon de jucării”. Așadar, pe lângă bănuții strânși din donații, care sunt folosiți pentru echipamente medicale sau alte lucruri necesare pentru copiii bolnavi, organizatorii au și misiunea de a distribui jucăriile rămase către copiii care au cea mai mare nevoie de ele. Anul trecut au rămas peste 4000 de jucării care au ajuns la creșe, grădinițe și școli din 40 de localități din Gorj, Dolj și Olt.

„După târg, noi adunăm jucăriile,e le triem, le igienizăm dacă este cazul, și le distribuim și altor copii din mediul rural. Anul acesta ne dorim să facem același lucru, jucăriile să ajungă la copiii de favorizați din Oltenia, dar și la copilașii afectați în urma inundațiilor din Galați”, menționează preotul Gabriel Sorescu.

„Copiii cresc, și eu mă uit la copiii mei care au trecut la tablete, la telefoane. Îi rugăm pe părinți să își facă ordine în debara, în poduri, unde au depozitat jucăriile pe care copiii lor nu le mai folosesc și să le readucă la viață. Rugămintea noastră este ca jucăriile donate să fie în stare bună. Noi oricum le triem. Se pot dona și cărți, rechizite sau jocuri. Oamenii le mai pot aduce la biserica noastră până sâmbătă. Suntem o parohie mică, dar avem oameni foarte inimoși care vin să ajute în mod voluntar în timpul lor liber și cărora le mulțumim pe această cale”, a adăugat părintele de la Parohia Brândușa.

Pregătiri pentru evenimentul de duminică

Târgul de Jucării are loc duminică, în curtea bisericii

Târgul de Jucării are loc duminică, 6 octombrie, între orele 11:00 – 17:00, iar înainte toți oamenii, dar și copiii sunt invitați să participe la slujbă, unde copiii vor fi și împărtășiți.

Cei care doresc să achiziționeze o jucărie pot dona o sumă simbolică, în funcție de posibilități.
„Avem alături de noi partenerii de la Asociația Vasiliada și Departamentul de Oncopediatrie, dar și o listă lungă de grădinițe și școli. S-a făcut un front comun și acest lucru este extraordinar”, mai transmite preotul Gabriel Sorescu, care le mulțumește tuturor celor care contribuie la această inițiativă și fac minunile să se întâmple pentru micuții care au cea mai mare nevoie de ele.

CITEȘTE ȘI: Povestea craioveanului care face carieră în politică în afara graniţelor. Este singurul străin de pe lista celor mai influenţi tineri din Italia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS