22.8 C
Craiova
vineri, 4 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaPremiera „Gertrude.Strigătul” la Naționalul din Craiova

Premiera „Gertrude.Strigătul” la Naționalul din Craiova

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova va prezenta premiera spectacolului „Gertrude.Strigătul”, mâine, ora 19.00, la sala „Ion D. Sîrbu.

Este o reinterpretare a clasicei tragedii shakespeariene, regizată de Denisa Hălăngău. A fost invitată să lucreze aici după ce a participat la Festivalul Internațional al Tinerilor Regizori – THEATER NETWORKING TALENTS, Craiova, în 2023. Spectacolul are la bază textul semnat de dramaturgul britanic, Howard Barker, tradus în limba română de Diana David.

Distribuția: Romanița Ionescu, Ștefan Cepoi, Angel Rababoc, George Albert Costea, Gabriela Baciu, Alina Mangra, Marian Politic, Liviu-Ovidiu Chiva.

Gertrude.Strigătul este o tragedie clasică

Gertrude.Strigătul este o tragedie clasică devenită o meditație asupra sexualității și a puterii, o explorare a dorințelor umane cele mai ascunse. Rescrierea radicală a Hamlet-ului, concentrată pe figura feminină a Gertrudei, lasă valorile tradiționale să se prăbușească sub greutatea propriilor excese. Gertrude nu mai este doar mama lui Hamlet sau văduva regelui sau soția lui Claudius, ea este marcată de strigătul propriei suferințe și plăceri, o obsesie politică și erotică, o voce între agonie și extaz. Vedem o Gertrude care nu mai are nimic de ascuns. Însă pe Hamlet, fiul torturat de o moralitate extremă, strigătul ei îl sfâșie între iubirea și ura față de propria mamă. În jurul acestui strigăt – simbol al impulsurilor încătușate – gravitează toate personajele. Devine centrul unui univers teatral în care tensiunile se nasc din lupta între ce se poate cunoaște și ceea ce scapă înțelegerii.

Citește și: Craiova: Restricții de circulație pentru lucrările de amplasare a ornamentelor de Crăciun

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS