22 C
Craiova
vineri, 4 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlți 74 de români au fost aduși din Liban cu o aeronavă a MApN

Alți 74 de români au fost aduși din Liban cu o aeronavă a MApN

Alți 74 de români au fost aduși, vineri, din Liban în țara noastră, după demersurile Ministerului de Externe și al Ministerului Apărării. Ei au venit cu o aeronavă MApN, iar zborul umanitar a avut loc în contextul transportului din această dimineață a produselor alimentare oferite gratuit de către România populației civile din Liban.

MAE și MApN au reușit să aducă vineri în țară „un nou grup de 74 de români aflate în situații vulnerabile, cetățeni români și membri de familie de gradul I, majoritatea femei, copii, cazuri medicale, persoane aflate în zona de risc maxim, a fost asistat în vederea repatrierii din Republica Libaneză, fiind transportat în România, la bordul unei aeronave aparținând Forţelor Aeriene Române”.

MAE și Ambasada României în Liban sunt în contact permanent cu cetățenii români de acolo

Cele 74 de persoane au fost sprijinite de către personalul Ambasadei României la Beirut și de două echipe consulare mobile din cadrul Unității de reacție rapidă a MAE în vederea eliberării documentelor de călătorie și îndeplinirii tuturor formalităților necesare îmbarcării. De asemenea, au fost întreprinse demersuri, pe lângă autoritățile locale competente, pentru realizarea zborului în condiții de siguranță.

„Operațiunea este susținută, de asemenea, de alte autorități române, la sosirea pe teritoriul României a cetățenilor români și a membrilor lor de familie structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne urmând să acorde asistența necesară în strânsă cooperare cu organizații neguvernamentale și Primăria București.

MAE și Ambasada României în Republica Libaneză vor rămâne în contact permanent cu cetățenii români și membrii lor de familie care și-au semnalat prezența și s-au înregistrat la misiunea diplomatică”, mai spune comunicatul de presă al Ministerului de Externe.

România a trimis un transport cu ajutoare umanitare în Liban

Un transport cu ajutoare umanitare oferite de România populației civile din Liban a plecat vineri dimineață, informează Guvernul, într-un comunicat.

Ajutorul umanitar gratuit constă în produse alimentare și anume 18.900 de conserve cu tocană de legume și 9.360 de conserve de sardine în sos tomat.

În cele două săptămâni de bombardamente care, potrivit armatei israeliene au vizat ținte Hezbollah, peste 1.300 de oameni au murit în Liban, iar peste 1 milion au fost strămutați, anunță autoritățile locale libaneze.

„Decizia acordării ajutorului umanitar pentru populația civilă din Liban a fost luată în cadrul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență, convocată ieri, 3 octombrie 2024, de premierul Marcel Ciolacu, la propunerea Departamentului pentru Situații de Urgență. Hotărârea a fost adoptată de CNSU având în vedere situația de securitate din Orientul Mijlociu, care a generat și o criză umanitară în Republica Libaneză”, arată comunicatul de presă al Executivului.

Transportul bunurilor a fost realizat cu o aeronavă pusă la dispoziție de Ministerul Apărării Naționale.

Citește și: Român împușcat de polițiștii de frontieră bulgari după ce a trecut ilegal granița ca să fure lemne

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS