Primul vaccin impotriva cancerului de col uterin a fost lansat oficial si in România. Vaccinul este disponibil in farmaciile din toata tara si se adreseaza in special tinerelor cu vârste cuprinse intre 16 si 26 de ani care nu si-au inceput viata sexuala.
Silgard, primul vaccin recombinant tetravalent impotriva virusului papiloma uman (HPV), a fost lansat oficial miercuri in România si se adreseaza in primul rând tinerelor de 16 – 26 de ani care nu si-au inceput viata sexuala. Potrivit producatorului, compania Merck Sharp & Dohme, Silgard este singurul vaccin care previne cancerul de col uterin, leziunile precanceroase, verucile genitale si alte afectiuni cauzate de cele patru tipuri de HPV (6, 11, 16 si 18), atunci când este administrat persoanelor care nu au fost infectate cu aceste tipuri de virus. In functie de sfatul medicului si de rezultatele testului Papanicolau, vaccinul poate fi recomandat si femeilor de peste 26 de ani si confera imunitate organismului, impotriva afectiunilor amintite, pentru tot restul vietii.
Cinci femei mor zilnic in România de cancer de col uterin
In România, cancerul de col ucide cinci femei in fiecare zi, iar in Europa 40. Tara noastra se situeaza pe primul loc pe continent in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin. Aceasta reprezinta a doua cauza de mortalitate prin cancer la femeile din România (dupa cancerul de sân) si prima cauza de mortalitate la femeile tinere (25 – 44 de ani). In România, cazurile de cancer de col se inmultesc alarmant, aproximativ 20-30 de cazuri noi la 100.000 de femei, situatie similara cu cea din tari subdezvoltate din Africa, Asia si America de Sud.
Ingrijorator este faptul ca rata mortalitatii prin cancer de col uterin in România se afla intr-o continua crestere, de la 15,68 cazuri/100.000 de femei in 1982, la 31,5 cazuri/100.000 de femei in anul 2000.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, rata mortalitatii in România este de 2-2,7 ori mai mare decât in majoritatea tarilor Europei Centrale si de Est si de 6,3 ori mai mare decât media tarilor UE, mortalitatea ridicata prin cancer de col uterin fiind cauzata de diagnosticarea tardiva a bolii (cele mai multe paciente sunt diagnosticate in faza de cancer invaziv).
Medicii recomanda vaccinarea
„Infectia cu virusul papiloma este foarte raspândita, peste 50% dintre femei si barbati infectându-se cu acest tip de virus cel putin o data in viata.
Infectia are o incidenta mai mare la adolescenti si la adultii tineri, rata infectarii fiind mai mare la persoanele sub 25 de ani. Vaccinarea sistematica a adolescentelor ofera o solutie pe termen lung pentru profilaxia cancerului de col uterin si a celorlalte afectiuni date de subtipurile 6, 11, 16 si 18, fiind extrem de utila pentru tarile in care nu exista un program eficient de depistare si tratament a leziunilor precanceroase, situatie valabila si pentru tara noastra“, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului „Matei Bals“ din Bucuresti.
Cât costa Silgard?
Schema de vaccinare cuprinde trei injectii administrate pe parcursul a sase luni (0, 2, 6 luni). Fiecare din cele trei doze necesare costa in jur de 450 de lei, vaccinul nefiind compensat de Casa de Asigurari de Sanatate. Achizitionarea vaccinului se poate face doar pe baza de prescriptie medicala, la recomandarea medicilor de familie sau a specialistilor (ginecologi, pediatri).