2.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateTratament cu mesteacan pentru asteniile de primavara

Tratament cu mesteacan pentru asteniile de primavara

Astenia de primavara, avitaminozele sau anemia sunt câteva dintre afectiunile specifice schimbarii anotimpurilor care pot fi tratate cu produse obtinute din mesteacan.


Folosit de mii de ani in medicina populara, mesteacanul sau „arborele vietii“, cum este supranumit, este folosit si in prezent in scopuri curative. De la acest copac se folosesc frunzele, mugurii, semintele si seva.


Indicatii terapeutice


Frunzele contin saponine, mucilagii, tanin, zaharoza, rezine, un ulei volatil si alte substante active care le recomanda pentru a mari diureza. In felul acesta ajuta la eliminarea toxinelor din organism, stimuleaza schimburile organice si are actiune depurativa. Diureza produsa are efecte favorabile in reumatism, inflamatii articulare, guta si nefrite cronice, inlaturând edemele si albumina. Ajuta la eliminarea acidului uric, colesterolului si a calculilor (pietrelor) renali, precum si la tratamentul bolilor de ficat.


Din frunze se prepara o infuzie (doua linguri de frunze maruntite la o cana de apa). Dupa racire, se adauga un vârf de cutit de bicarbonat de sodiu care mareste efectul diuretic prin neutralizarea acidului betuloretinic, se mai lasa cinci-sase ore, dupa care se poate consuma in doua reprize. O infuzie concentrata de fruze de mesteacan adaugata in apa de clatire intareste radacina parului.


Curele de detoxifiere


Mugurii nu au actiune diuretica, dar contin un ulei volatil cu proprietati antibiotice. Se folosesc la tratarea rinitelor, rinofaringitelor, sindroamelor nefritice, insuficientei biliare (activeaza secretia biliara), reumatism. Semintele au o actiune de stimulare a sistemului nervos, fiind indicate in pierderi de memorie, neurastenie, sindrom depresiv, dificultati de concentrare, astenia mentala a vârstnicilor.


Seva contine vitamine si minerale esentiale (fier, zinc, mangan, sodiu), si se obtine de la mestecenii maturi in martie-aprilie, inainte de a deveni o masa vâscoasa si a-si pierde proprietatile terapeutice. Se consuma imediat dupa recoltare pentru ca vitaminele din compozitie sa nu oxideze. Se poate folosi in diferite afectiuni specifice trecerii de la iarna la primavara, cum ar fi avitaminoza, astenia de primavara, anemia, colicile si litiaza renala, sau in curele de detoxifiere a organismului, câte doua pahare pe zi inainte de micul dejun si masa de prânz timp de o saptamâna.


Tinctura


Din farmacii si plafaruri se poate obtine tinctura de mesteacan, un produs recomandat pentru litiaza renala, pielita si pielonefrita, diabet, infectii bacteriene, guta, reumatism, bronsita sau viroze respiratorii. Tinctura se consuma diluata in apa, doza optima fiind de o lingurita la 100 ml apa.


Pentru tratarea ranilor sau a plagilor infectate pot fi aplicate comprese cu un amestec in parti egale de tinctura de mesteacan si tinctura de coada-soricelului.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristiana Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU